Cum vreţi să vă primiţi pensia privată

In Romania, exista, in prezent, aproximativ 5,6 milioane de persoane care platesc pentru pensiile private. Daca va numarati printre acestea, in momentul pensionarii veti avea de ales in ce mod sa primiti banii inapoi, conform proiectului publicat, spre dezbatere, pe site-ul Ministerului Muncii, scrie Ziare.com.

Pensia privata va putea fi platita, daca proiectul legislativ va fi aprobat in aceasta forma, in mai multe modalitati. Astfel, veti avea la alegere pensie viagera, pensie limitata sau alte tipuri de pensii.

In cazul pensiei viagere pentru o singura persoana, puteti fi platit lunar, cu o suma fixa, pana la deces. Daca alegeti varianta pensiei viagera pentru o singura persoana, plus o perioada certa de plata, plata lunara in suma fixa va fi efectuata fie pana la decesul celui care a contribuit, fie pana la expirarea perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private.

A treia varianta pentru pensia viagera include posibilitatea platii pensiei persoanei care a contribuit, pana la decesul acestuia, iar, ulterior, catre sotul supravietuitor, pe durata vietii, si copiilor minori, pana la majorat.

Daca optati pentru varianta unei pensii limitate, puteti alege o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, in care veti primi o suma fixa, in fiecare luna.

Potrivit proiectului de lege, pensiile variabile sunt interzise, insa este posibila majorarea sumei cu o rata fixa prestabilita anual.

Sunt impuse si niste conditii. Astfel, daca activele persoanele (banii stransi in fond) sunt suficiente pentru achizitionarea unei pensii viagere, sunteti obligat sa faceti acest lucru. Daca activul personal va permite, puteti alege orice forma de pensie viagera o considerati potrivita. De asemenea, contribuabilul este obligati sa achizitioneze o pensie limitata, in cazul in care activul personal nu este suficient pentru o pensie viagera. Citeşte integral sondajul Cum vreţi să vă primiţi pensia privata pe Ziare.com

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed