Cuminti vs indisciplinati in trafic! Cat platesti pentru RCA in functie de aceste criterii

Soferii care nu incheie RCA pot primi amenzi substantiale si li se retine certificatul de inmatriculare al autovehiculului. Obligativitatea RCA rezida din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Desi cele mai multe firme de la care se poate cumpara RCA au pe site-uri sisteme de calcul asigurari, exista si firme – DallBogg si Euro Insurance DAC (LeasePlan Romania), de exemplu – care au intrat recent pe aceasta piata care nu au pus la dispozitia clientilor calculatoare online cu ajutorul carora acestia sa poata face comparatie intre oferte cu scopul de a obtine un RCA ieftin.

In astfel de cazuri, este de dorit sa se utilizeze serviciile oferite de un broker de asigurari, precum romasig.ro de la care, dupa ce se realizeaza plata online cu cardul, RCA se primeste online in doar 3 minute.

Asigurari auto RCA mai ieftine pentru soferii cuminti in trafic

Legislatia romaneasca pune accent pe istoricul soferului cand vine vorba despre plata asigurari auto RCA. Concret, soferii imprudenti in trafic vor plati mai mult pentru RCA, in comparatie cu cei care nu au creat evenimente neplacute si nu au un istoric in acest sens. Pretul pentru polita RCA variaza in acest moment in functie de sistemul bonus-malus. De fapt, asiguratorii au urmarit instituirea unor norme legale care sa ii oblige pe cei care provoaca accidente in trafic sa plateasca mai mult pentru RCA.

Potrivit Art. 32 alin. (8) din Norma ASF 20/2017, „Asiguratorii RCA pot lua in calcul si istoricul soferului sau soferilor in aplicarea sistemului de bonus-malus prin folosirea unor coeficienti de corectie care se aplica suplimentar sistemului de bonus-malus prevazut de prezenta norma; acesti coeficienti de ajustare se fundamenteaza la determinarea tarifului si se publica conform cerintelor de publicare a tarifelor prevazute la art. 9.” Asadar, asiguratului i se poate aplica suplimentar clasei bonus-malus pe care o are, un coeficient de corectie in plus.

Aplicatie online pentru identificarea clasei de Bonus-Malus

Incepand cu ianuarie 2018 asiguratii au la dispozitie o aplicatie online prin care vor putea sa obtina informatii cu privire la incadrarea in clasa bonus-malus a autovehiculului asigurat prin asigurarea de raspundere civila auto. Aplicatia online se gaseste pe site-ul ASF, iar cautarea nu se poate face pentru mai mult de 5 vehicule simultan.

Instrumentul online se foloseste simplu, criteriile de cautare incluzand numarul de inmatriculare sau seria de sasiu. Utilizandu-l, asiguratii vor fi informati corect in ceea ce priveste clasa de bonus-malus in care sunt incadrati.

Un avantaj al soferilor persoane fizice care detin mai multe autovehicule consta in faptul ca va fi incadrat in aceeasi clasa a sistemului bonus-malus pentru toate, respectiv cea mai favorabila lui.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed