AcasăExterneCutremur de magnitudine 7,8 în Turcia, printre cele mai puternice din...

Cutremur de magnitudine 7,8 în Turcia, printre cele mai puternice din ultimii 100 de ani. Peste 2.300 de morți în Turcia și Siria

Cel puțin 2.300 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 pe Richter.

Ora 18.47: Încă o replică de 5,5 grade Richter a avut loc luni seară în Turcia, la nord de importantul oraș Konya, potrivit European-Mediterranean Seismological Centre

Ora 17:07 Cel puțin 120 de replici au avut loc în urma cutremurului puternic produs luni dimineață în sudul Turciei, potrivit unei actualizări a Agenției turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD).

Ora 17:06 Turcia a solicitat ajutor de urgență din partea NATO, inclusiv spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteo extreme.

Ora 16:52 Cel puțin 2.300 de persoane au fost confirmate moarte în urma seismului, transmite BBC News.

Bilanțul victimelor cutremurului din această dimineață din Turcia a crescut din nou la 1.498 de morți, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din această țară.

Bilanțul combinat al victimelor cutremurului inițial din Turcia și Siria se ridică acum la peste 2.300 de morți, după ce în Siria a fost confirmat decesul a 810 persoane, relatează agenția de presă AFP.

Ora 16:50 Toate școlile din întreaga țară din Turcia vor fi închise timp de o săptămână din cauza cutremurelor recente, a anunțat luni ministrul turc al educației, Mahmut Özer.

Ora 16:47 Papa Francisc s-a declarat luni ”profund întristat” de pierderile de vieţi omeneşti în urma celor două seisme violente produse în sud-estul Turciei şi care au afectat şi Siria, soldându-se cu peste 1.500 de morţi.

Ora 16:17 Două dintre cluburile fanion ale Turciei, Fenerbahce şi Galatasaray, au anunţat, pe reţelele de socializare, că se mobilizează pentru ajutorarea victimelor cutremurelor care au lovit sudul ţării, scrie Agerpres, care citează DPA.

„Suntem trup şi suflet alături de ţara noastră. Clubul se pregăteşte să demareze acţiuni concrete pentru a veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie. Formăm cea mai numeroasă organizaţie a societăţii civile din Turcia, vom face toţi paşii necesari în faţa acestei tragedii care a lovit ţara”, se arată într-un comunicat al clubului Fenerbahce.

La rândul său, Galatasaray a publicat o listă cu articolele necesare pentru victimele cutremurului, făcând apel la donaţii, toate produsele urmând să se strângă pe stadionul Ali Sami Yen. Se solicită cu precădere saci de dormit, cuverturi termice şi produse alimentare pentru copii.

Ora 15:49 Grecia trimite în Turcia o echipă de intervenție în caz de dezastru, notează Ekathimerini. Autoritățile de la Atena au declarat că 25 de salvatori antrenați în căutarea persoanelor sub dărâmături, doi câini de salvare și un vehicul special construit vor decola cu un avion de transport C-130 de pe aeroportul militar Elefsina.

Ora 15:38 Bilanțul victimelor din Turcia și Siria a crescut la cel puțin 1.824 de morți. În Siria, în total, cel puțin 430 de persoane au murit, majoritatea în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă siriene de stat SANA, care a raportat, de asemenea, 1.284 de răniți. Între timp, grupul „Căștile albe”, cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă siriană, a raportat, de asemenea, cel puțin 380 de morți și 1.000 de răniți în zonele controlate de opoziție din nord-vestul Siriei, transmite CNN.

Potrivit Agenției de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD), cel puțin 1.014 persoane au murit și 7.003 persoane au fost rănite în urma cutremurului din Turcia.

UPDATE 15:49 Bilanțul celor două cutremure care au lovit luni Turcia și Siria a crescut la peste 1.800 de morți. De asemenea, CNN transmite că se înregistrează în prezent mii alți răniți.

UPDATE ora 14.00 Cel puțin 1.504 de persoane au murit în Turcia și Siria, iar alte câteva mii au fost rănite, arată ultimul bilanț prezentat de CNN.

Regiunea Gaziantep este una dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Cele două seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Până acum s-au înregistrat peste 1.300 de morți în Turcia și Siria și mii de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Cel puțin 1.388 de persoane au murit în Turcia și Siria, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs luni dimineața în sudul Turciei.

În Siria, cel puțin 476 de persoane au murit, dintre care 326 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă de stat siriană, care a raportat, de asemenea, cel puțin 1.042 de răniți.

Dintre cei care și-au pierdut viața, cel puțin 139 se aflau în Latakia, a declarat guvernatorul acesteia la televiziunea de stat siriană.

Apărarea Civilă a Siriei a raportat, de asemenea, cel puțin 150 de morți și 350 de răniți în zonele controlate de rebeli în nord-vestul Siriei. În Turcia, cel puțin 912 de persoane au murit și 5.385 de persoane au fost rănite, a declarat Recep Erdogan. Un martor a declarat pentru CNN că replicile încă se mai simțeau la câteva ore după cutremur.

De asemenea, au apărut fotografii care arată consecințele dezastruoase ale cutremurului, cu clădiri întregi prăbușite și mașini răsturnate.

UPDATE 13.05 Uniunea Europeană a mobilizat echipe de căutare și salvare pentru a ajuta Turcia în urma solicitării sale de a activa Mecanismul de protecție civilă al UE. Zece echipe de căutare și salvare urbană au fost mobilizate din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Țările de Jos, Polonia, România pentru intervenții la sol.

Și Italia și Ungaria trimit echipe de salvare. Centrul de coordonare al răspunsului la situații de urgență al UE este în contact direct cu autoritățile din Turcia pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar. Programul de sateliți Copernicus al UE a fost, de asemenea, activat pentru a asigura servicii de cartografiere de urgență. UE a transmis că este pregătită să îi sprijine pe cei afectați în Siria, unde au fost raportate sute de victime.

UPDATE 10.55. Potrivit ultimului bilanț, peste 640 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar mii au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Clădiri care se prăbușesc în direct, oameni prinși sub dărâmături după cutremurul care a lovit Turcia Imagini apocaliptice au apărut pe rețele sociale după cutremurul devastator care a lovit luni dimineață Turcia.

Clădiri care se prăbușesc din cauza undelor seismice, oameni panicați pe străzi, haos generalizat. Seismul a dărâmat clădiri și a produs victime și în Siria și Liban, unde echipele de salvare caută supraviețuitori sub dărâmături.

UPDATE 9.45. Potrivit ultimului bilanț, sunt peste 500 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar mii au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Numărul morților în Turcia a crescut la 284, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay. Peste 2300 de persoane sunt rănite.

UPDATE 8.50. Ultimul bilanț arată că aproape 300 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar peste o mie au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Ministerul sirian al sănătății a transmis un bilanț actualizat al victimelor, conform căruia 237 de oameni au murit în țară – în provinciile guvernamentale Alep, Latakia, Hama și Tartus.

Peste 600 de persoane sunt rănite, a comunicat ministerul. Nu se știe câte victime sunt în provinciile controlate de rebeli.

Nord-vestul Siriei, declarat zonă de dezastru

UPDATE 8.10. Apărarea Civilă Siriană a declarat nord-vestul țării drept „zonă de dezastru” în urma puternicului cutremur de 7,8 care a lovit Turcia și a fost urmat de zeci de replici în întreaga regiune.

Sute de oameni au fost răniți și prinși sub dărâmături și zeci au murit. „Facem apel la autoritățile locale și forțele civile să-și mobilizeze echipele și recomandăm tuturor organizațiilor umanitare, de sănătate și de ajutor care activează în Siria să se organizeze astfel încât să acopere toate situațiile care apar”, au transmis autoritățile siriene.

Mare parte din nord-vestul Siriei este controlată de forțele antiguvernamentale pe fondul unui război civil sângeros care a început în 2011. Potrivit Syrian State TV, care citează Ministerul Sănătății, cutremurul de luni a ucis cel puțin 111 persoane și a rănit alte 516 în regiunile siriene Alep, Latakia, Hama și Tartus.

UPDATE: Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a anunţat că au murit cel puţin 76 de oameni în urma cutremurului foarte puternic produs luni dimineaţă. De asemenea, 440 de persoane au fost rănite.

Decesele s-au înregistrat în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya. Sute de oameni au fost răniţi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

AFAD anunţă că au avut loc 42 de replici, cea mai puternică fiind de 6,6.

Numeroase clădiri s-au prăbuşit

Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

UPDATE: Cel puţin 42 de persoane au murit şi alte 200 au fost rănite în Siria.

Decesele au survenit în regiunile Aleppo, Hama şi Latakia.

Mai multe clădiri din Siria s-au prăbuşit.

Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunţat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinşi sub dărâmături în regiunea Idlib.

UPDATE: Bilanţul cutremurului a crescut, acum fiind de 38 de morţi şi 450 de răniţi.

Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan, a anunţat că în provincia sa s-au înregistrat 15 morţi şi 30 de răniţi. “În acest moment, avem 15 cetăţeni decedaţi şi 30 de cetăţeni răniţii”, este preciizarea guvernatorului, potrivit dha.com.tr.

În Malatya, situaţia este mai gravă: guvernatorul Hulusi Şahin a anunţat că au murit 23 de persoane şi că alte 420 de persoane au fost rănite. De asemenea, s-au prăbuşit 140 de clădiri.

AFAD a anunţat că au avut loc 32 de replici, dintre care una cu magnitudinea 6,6. Cutremurul s-a resimţit puternic şi în provinciile Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya şi Adana.

UPDATE: Cel puţin 10 persoane au murit, au declarat doi oficiali turci, citaţi de Reuters.

În provincia Osmaniye sunt cel puţin cinci morţi, a declarat guvernatorul, potrivit agenţiei de stat Anadolu. Guvernatorul Erdinc Yilmaz a mai spus că 34 de clădiri au fost distruse în provincia sa.

UPDATE: Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.

UPDATE: Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici “foarte puternice” în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.

Replicile puternice vor continua probabil în orele şi chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic ca acesta, potrivit specialiştilor intervievaţi de CNN.

UPDATE: Serviciul european de monitorizare seismică EMSC a declarat că se evaluează posibilitatea unui risc de tsunami, transmite Reuters.

Şeful Crucii Roşii din Turcia a declarat că mobilizează resurse pentru regiune, deoarece a primit informaţii despre pagube grave şi clădiri prăbuşite şi a îndemnat oamenii să plece din casele avariate.

Posturile de televiziune TRT şi Haberturk au prezentat imagini cu oameni adunaţi în jurul unei clădiri distruse din Kahramanmaras, căutând supravieţuitori.

Guvernatorul provinciei Sanliurfa din sud-estul Turciei, Salih Ayhan, a declarat pe Twitter că există clădiri distruse şi a îndemnat oamenii să se ducă în locuri sigure.

Clădiri dărâmate și în Siria

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

“Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. “M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

OAMENII SUNT RUGAŢI SĂ NU BLOCHEZE DRUMURILE ŞI SĂ NU SUNE PE TELEFOANELE MOBILE

UPDATE: Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

Mai multe clădiri au căzut

UPDATE: Un cutremur de o asemenea forţă este foarte probabil să producă multe victime şi pagube materiale. De altfel, imaginile postate pe reţelele sociale arată că mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alarmele maşinilor sună, iar oamenii merg pe străzi speriaţi, cu atât mai mult cu cât seismul a avut loc în timp ce mulţi dintre ei dormeau.

Seismul a durat aproape un minut

UPDATE: Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.

S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT.

Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.

Zona este lovită în mod frecvent de cutremure puternice.

În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a zguduit nord-vestul ţării.

CUTREMURUL A FOST URMAT DE REPLICI PUTERNICE

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Adâncimea cutremurului, evaluată iniţial la 24,1 kilometri, a fost revizuită de USGS, institutul american pentru geologie, la 26 de kilometri, iar apoi la 17,9 kilometri.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) şi epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.