Cutremur în Europa! Marile puteri trimit o undă de șoc în toată lumea

0
Cutremur în Europa! Marile puteri trimit o undă de șoc în toată lumea

Summit-ul aniversar al NATO de la Londra se face remarcat prin declarații extrem de grave, făcute încă înainte de a începe. Pentru prima dată în istorie, țările aliate pun problema unui proces de reflecție asupra viitorului Alianței.

 

Summit-ul aniversar al NATO care a început marți seara la Londra, în contextul unor conflicte fără precedent între membri cheie ai Alianței. Turcia a anunțat că se va opune planului NATO de a apăra țările baltice, scoțând astfel la iveală tensiunile din interiorul Alianței înaintea summit-ului aniversar de la Londra.

 

Astfel, Recep Erdogan, președintele Turciei, cere ca NATO să declare public că etnicii kurzi împotriva cărora Turcia luptă în Siria sunt teroriști, dar membrii Alianței nu sunt de acord cu acest lucru.

 

Între timp, Trump îl califică pe Macron drept ”obraznic”, iar Boris Johnson încearcă să facă un apel la unitate. De precizat că președintele Franței a iritat câteva țări membre, luna trecută, declarând că NATO este ”în moarte cerebrală”.

 

Apeluri la unitate

Premierul britanic intenționează să facă apel la unitatea NATO la summit-ul NATO. În calitate de gazdă a reuniunii de două zile a Alianței, este de așteptat ca Boris Johnson să sublinieze cât de important este ca NATO să rămână unită, vorbind despre ”piatra de hotar a securității euro-atlantice” care ”ține în siguranță un miliard de oameni”, a spus purtătorul său de cuvânt, citat de presa internațională, preluată de digi24.ro.