Daea își motivează îndemnul ca românii să nu mânânce făină de greieri: „Trebuie lăsaţi să cânte”

După ce i-a îndemnat pe români să nu mănânce făină de greieri, ci sarmale, cârnați, „ouă de găină”, ministrul Agriculturii, Petre Daea, aduce noi argumente: greierii trebuie „lăsaţi să cânte”.

Aflat vineri la Arad, ministrul a fost întrebat despre îndemnul pe care l-a făcut în luna august ca românii să nu mănânce făină de greieri, el răspunzând acum că îi îndeamnă pe români „să mănânce româneşte”.

  • „Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte. (…)
  • Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm.
  • Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”, spus Petre Daea, citat de Agerpres.

„N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme”

Comisia Europeană a autorizat, în februarie, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, fiind a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.

În cazul greierelui de casă, autorizaţia de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.

În luna august, Daea a comentat pentru prima dată această decizie și i-a îndemnat pe români:

  • ”Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt. Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm.
  • Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort”.

În martie 2022, Daea a degustat greieri de casă, împărțind cu realizatoarea emisiunii de la Etno TV o porție din varianta nouă de nutriție recomandată drept hrana viitorului de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Inițial suspicios, fostul ministru al Agriculturii nu a avut o reacție șocantă când a aflat ce a gustat, greierele de casă fiind a treia insectă declarată comestibilă la nivel european după viermele galben și lăcustă, scrie Money.ro.

Daea s-a remarcat de-a lungul timpului prin numeroase declarații „colorate” și „cugetări” care au provocat râsul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri