x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(11) "agricultura"

DAEA, raport SUBLIM de control: Nicio roșie stricată

Ministerul Agriculturii, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, a controlat primele producții de roșii.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.05.2019, 15:36

Primele roșii produse de fermierii care beneficiază de subvenții de la stat sunt excelente, relevă un control făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară. În această perioadă se efectuează controale în piețe și la locul de producție (sere și solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roșii de la producătorii înscriși în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calității acestora, în special pentru a determina eventuala prezență a reziduurilor de pesticide.

 

De la ieșirea pe piață a primelor tomate obținute prin Program, inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare au prelevat probe pe care le-au transmis pentru analize la cele două laboratoare acreditate, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București și Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale Mureș.

 

Astfel, până la data de 17 mai 2019 au fost prelevate 54 de probe din care au fost analizate 43, restul de 11 fiind în lucru. Rezultatele arată că nu au fost depășiri ale limitelor maxime admise. Aceste rezultate demonstrează că producătorii agricoli respectă recomandările inspectorilor fitosanitari în ceea ce privește utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.                                     

 

Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că roșiile existente pe piață la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acțiunile de control vor continua în toată țara, susțin reprezentanții ministerului.