Daedalus: Românii încep să renunţe la produsele electrocasnice mai vechi de cinci ani

„Asistăm la o tendinţă de renunţare la folosirea aparatelor cu o vechime mai mare de cinci ani şi la o creştere uşoară a intenţiei de a limita durata de folosire a acestora” se arată în studiul Daedalus.

În majoritatea gospodăriilor care au achiziţionat produse electrice şi electronice în ultimele 12 luni sunt nelipsite frigiderul/ congelatorul, maşina de spălat rufe, uscătorul de păr, televizorul, telefonul mobil sau aspiratorul.

Faţă de anul trecut însă, a crescut numărul gospodăriilor care deţin cuptoare cu microunde, roboţi de bucătărie sau aparate electrice de ras. Produsele aflate în topul achiziţiilor din ultimele 12 luni sunt destinate entertainmentului- televizoare, calculatoare-laptopuri sau telefoane mobile.

Aerul condiţionat are încă o slabă penetrare, doar 25% dintre gospodării fiind utilate cu aparate de acest tip.

„ Dacă acum câţiva ani se punea problema de primă achiziţie a unui produs electrocasnic, piaţa ajungînd la un grad de penetrare de 98% în cazul electrocasnicelor mari, acum aceste produse încep să fie schimbate.Oamenii caută produse economice, consumul de energie sau protejarea mediul înconjurător câştigînd în importanţă în alegerea acestor aparate”, a declarat pentru Business Standard, Mioara Bolozan, director de marketing Whirlpool România.

Potrivit oficialului Whirlpool, factorii care au generat tendinţa de înlocuire a electrocasnicelor cumpărate în urmă cu câţiva ani sunt şi campaniile de buy back şi promoţiile din ultima perioadă.

Aproximativ jumătate dintre persoanele din oraşe medii şi mari, cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani, care au achiziţionat un echipament electric sau electronic în ultimele 12 luni colectează selectiv deşeurile şi peste 90% dintre persoane consideră această activitate cel puţin importantă.

Tipurile de deşeuri colectate selectiv de către majoritatea celor care intreprind această activitate sunt deşeurile din plastic şi hârtie, urmate la mare distanţă de sticle (47.0%).

În ceea ce priveşte cunoaşterea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor electrice şi electronice, 6.1% din populaţie declară că o cunoaşte în mare măsură, 25.2% – într-o oarecare măsură, iar restul – puţin sau deloc.

Majoritatea persoanelor din mediul urban admit importanţa colectării selective, însă în continuare nu o interiorizează, potrivit studiului Daedalus.

„Românii sunt dispuşi să adopte un comportament ecologic privind echipamentele electrice/ electronice doar în măsura în care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor şi, eventual, li se ofera facilitati financiare la achizitia altor produse.”

In continuare, nivelul de cunoastere a legislatiei cu privire la gestionarea deseurilor electrice/ electronice este scazut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed