Dalai Lama, marul discordiei intre China si Germania

0
Dalai Lama, marul discordiei intre China si Germania

Oficialii germani nu au oferit prea multe amanunte despre subiectele abordate de cei doi, singurele detalii oferite fiind acelea ca Merkel si Dalai Lama ar fi discutat despre situatia din Tibet.

Intalnirea dintre liderul tibetanilor si cancelarul german a venit in contextul in care si o delegatie chineza ar fi trebuit sa aiba o intrevedere cu oficialitati germane, pe teme juridice. Beijingul a anuntat insa, la sfarsitul saptamanii, anularea vizitei, criticand-o in acelasi timp pe cea a lui Dalai Lama. De altfel, China este de parere ca intalnirea liderului religios cu Angela Merkel are un scop politic, acela de obtinere a independentei Tibetului. Mai mult, China a avertizat de mai multe ori Germania asupra riscului deteriorarii relatiilor bilaterale in cazul in care Angela Merkel se va intalni cu Dalai Lama. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez a criticat “activitatile separatiste” ale liderului Tibetan. “Speram ca Germania va tine cont de bunul mers al relatiilor cu China si nu va permite vizita lui Dalai Lama”, a spus oficialul chinez.

Tensionarea relatiilor dintre China si Germania survine vizitei pe care Merkel a facut-o la Beijing, in luna august. Cancelarul german a abordat atunci tema respectarii drepturilor omului si a avut o intalnire cu ziaristi extrem de critici la adresa regimului chinez. (C.E.)