Daniel Constantin susţine că mulţi directori nu au informat agricultorii de măsurile luate în sprijinul lor

Daniel Constantin a afirmat că mulţi directori ai unităţilor aflate în subordinea Ministerului Agriculturii „nu şi-au făcut datoria aşa cum ar fi trebuit”, de a informa agricultorii de măsurile luate de Guvern în sprijinul lor.

 

„Am avut neplăcuta surpriză în foarte multe judeţe să merg şi să constat că foarte multe măsuri nu sunt cunoscute din cauză că foarte mulţi directori nu au diseminat aceste informaţii pentru fermieri aşa cum ar fi trebuit. Mă refer în primul rând la acele măsuri pe care le-am luat în lunile iulie şi august pentru a stimula şi mări suprafeţele care se irigă la nivel naţional. Aici nu aveţi o situaţie atât de răspândită, dar în celelalte judeţe foarte puţini fermieri ştiau că au acces azi la un preţ al apei mult mai mic datorită faptului că avem o înţelegere cu Ministerul Economiei şi se plăteşte un alt tarif pentru energie care reduce costurile cu 20 la sută. Foarte mulţi nu ştiau că din luna august cei care irigă nu mai plătesc pierderile care se înregistrau datorită canalelor magistrale”, a declarat Daniel Constantin, vineri, la Sibiu, la o întâlnire cu reprezentanţii unităţilor aflate în subordinea ministerului din judeţ, organizată la sediul Prefecturii.

 

El a spus că, pe de altă parte, foarte puţine organizaţii ştiu că în septembrie se ţine o nouă sesiune prin care pot depune proiecte pentru a reface infrastructura de irigaţii care este deja în proprietatea lor.

 

„Mă refer la staţiile de punere sub presiune. Există o măsură în PNDR care are o alocare de 25 de milioane de euro datorită faptului că avem informaţii că, la nivel naţional, se vor depune 60 de proiecte, iar valoarea unui proiect poate ajunge şi la un milion de euro, am luat decizia să suplimentăm fondurile pentru a intra toate proiectele care se vor depune şi vor fi eligibile. Nici aceste lucruri nu se cunoaşteau. Am fost săptămâna trecută în Argeş şi cei are erau direct interesaţi nu ştiau de acest lucru”, a afirmat Constantin.

 

Potrivit acestuia, deşi majoritatea fermierilor se plâng de lipsa banilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, foarte puţini ştiu că există posibilitatea ca, pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA, care constituie o garanţie pentru bancă, fermierii să primească un sprijin de 95 de euro pe hectar.

 

„Mă interesează în ce măsură agricultorii care sunt în perioada de recoltat şi se pregătesc de lucrările de toamnă ştiu că, din acest an, încă din 25 iulie, se eliberează o adeverinţă pe baza căreia pot merge la bancă şi pot să primească 95 de euro la hectar. În judeţul Argeş, din 33.000 de beneficiari care puteau să ceară acea adeverinţă, doar 80 o ceruseră, în condiţiile în care toţi fermierii spun că nu au fonduri pentru a începe lucrările de toamnă. Am ajuns la concluzia că mulţi (directori – n.r.) nu şi-au făcut datoria aşa cum ar fi trebuit. Şi i-am rugat pe cei din Argeş să le transmită chiar scrisori marilor fermieri din Argeş pentru a veni să ceară acea adeverinţă, să înceapă demersurile pentru a obţine fondurile pe suprafaţă. Foarte puţini ştiau de fondurile pe care le avem pentru despăgubiri. Nu ne place să risipim fondurile de la bugetul pe stat pe despăgubiri, dar dacă nu avem sistem de irigaţii, ne lovim de secetă”, a spus Constantin.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed