Daniela Şerban (ARIR): Ne putem aștepta la creşterea preţului acţiunilor şi a valorilor de tranzacţionare

„Judecând după exemplele altor burse, care au fost în situaţia României, creşterile de preţ au fost semnificative şi de asemenea şi valorile de tranzacţionare. Pentru că înseamnă intrări mai mari de bani în România de la fonduri mult mai mari care vor trebui să aibă România în portofoliu. Practic, vorbim de câteva acţiuni care în acest moment sunt incluse în indicii pieţelor de frontieră, care vor fi incluse în indicii pieţelor emergente, care au mult mai mulţi bani. Deci fondurile de investiţii cu administrare pasivă, care sunt obligate să respecte conţinutul unui indice, vor fi nevoite să achiziţioneze acţiuni româneşti. Şi investitorii străini spun asta, nu eu, că vor urma mai mari creşteri şi de preţ şi de tranzacţionare pentru că aşa s-a întâmplat în alte pieţe când există acest flux mare de intrări”, a explicat Daniela Şerban.

Aceasta a precizat că, din perspectiva investitorilor, promovarea este un semnal foarte bun, care arată că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani au dus România pe o traiectorie de dezvoltare.

„Acum trebuie de avut în vedere că includerea efectivă a companiilor româneşti în indicii pieţelor emergente va avea loc la anul. Deci, noi vom beneficia pe parcursul întregului an viitor, dar reajustările efective de portofoliu şi urmărirea indicilor de pieţe emergente a celor de la FTSE Russell se va întâmpla din septembrie anul viitor. Însă, ca imagine şi credibilitate şi tendinţă către viitor e un lucru foarte bun”, a menţionat Daniela Şerban.

De asemenea, preşedintele ARIR a afirmat că MSCI este mai mare în pieţele de frontieră şi emergente şi astfel impactul cel mai mare asupra pieţei l-ar avea dacă am intra în MSCI Emerging Markets.

„La MSCI ar fi o posibilitate anul viitor în iunie să fim incluşi pe lista de aşteptare”, a spus Daniela Şerban.

MSCI provine de la Morgan Stanley Capital International, iar MSCI Index reprezintă performanţele actiunilor companiilor mari şi mijlocii, pe termen mediu, în 23 de pieţe dezvoltate.

În ceea ce priveşte impactul promovării pieţei din România la statutul de Piaţă Emergentă asupra viitoarelor listări, Daniela Şerban a declarat că acestea depind şi de contextul local politic şi de predictibilitate.

„Erau mai multe companii care ar fi vrut să se listeze sau pregăteau listarea însă planurile au fost puse în aşteptare până la o clarificare a situaţiei. Nu poţi să faci un buget pe trei – cinci ani şi să propui o strategie când ai schimbări legislative care te pun în situaţia să nu-ţi respecţi promisiunea faţă de investitori”, a mai declarat Daniela Şerban.

România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, a anunţat, pe 26 septembrie, furnizorul global de indici FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

România a fost adăugată lista de monitorizare FTSE Russell în septembrie 2016.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed