AcasăEconomieBurseDaniela Şerban (ARIR): ”Piaţa de capital trebuie să fie «aer» pentru economia...

Daniela Şerban (ARIR): ”Piaţa de capital trebuie să fie «aer» pentru economia României”

Daniela Șerban, președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii – ARIR, a subliniat, în cadrul conferinței DC Media cu tema „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, importanţa dezvoltării pieţei de capital din România.

“Provocarea este cum să facem ca piaţa de capital să fie ‚aer’ pentru economia României. De ce aer? Pentru că ne dorim o piaţă de capital atractivă, eficientă şi relevantă. Doar cu cele trei elemente puse la un loc, piaţa de capital îşi va servi scopul. Dacă în urmă cu 20-30 de ani o piaţă de capital depindea strict de economia în care ea era situată – şi ne uităm la Polonia cum a reuşit să facă o piaţă de capital atractivă – în ultimii zece ani nu mai depinde doar de ţara în care este situată piaţa de capital, pentru că globalizarea şi digitalizarea au devenit principalul competitor al pieţei de capital.

Deci noi ne batem cu alte arme în acest moment, dacă vrem să dezvoltăm şi să avem, într-adevăr, o piaţă de capital.  

Un studiu realizat de către ARIR arată că din cele 150 de operaţiuni de capital din ultimii doi ani, peste 60% au durat peste şase luni. Scopul pentru care o companie vine la bursă este pentru finanţare, iar noi ar trebui să creăm împreună acest context în care finanţarea chiar să se întâmple mai uşor, mai simplu, atâta vreme cât avem expunerea şi platforma Bursei de Valori Bucureşti.

ARIR este un liant şi vă mulţumim pentru oportunitatea de a fi un liant între actorii guvernamentali, actorii pieţei de capital şi în noi veţi găsi un sprijin de analiză şi de dialog”, a declarat, în cadrul conferinței DC Media cu tema „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, Daniela Șerban, președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii – ARIR.

Despre ARIR

“Comunicarea specializată este baza existenței noastre. Pe de o parte, știm că ceea ce facem trebuie să răspundă așteptărilor de informare ale investitorilor, precum și obiectivelor de piaţa de capital ale membrilor Asociației. Pe de altă parte, există interesul suprem pentru dezvoltarea pieței de capital, prin educare, formare şi advocacy.

Suntem promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (Investor Relations – IR) în România și susținem că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii membrii noștri vor beneficia de plusvaloare, atrage mai uşor finanțare, avea reputație și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.

ARIR a fost fondată în 2018 de companii listate, cu potențial de listare, administratori de fonduri și profesioniști în IR. Membrii fondatori ai ARIR sunt: Bursa de Valori București, ALRO, Franklin Templeton Management – Suc. București, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, TeraPlast, Transelectrica, Daniela Șerban, Cosmin Răduță și Tony Romani. Comunitatea s-a triplat în primii 3 ani de la înfiinţare atrăgând în 2022 aproape 40 de membri, majoritatea companii listate la bursă.

Companiile listate sau care au planuri de listare sunt în centrul preocupărilor noastre, dar, în același timp, comunicăm cu investitorii instituţionali şi individuali, le oferim un instrument util în activitatea lor – indicatorul VEKTOR, care evaluează comunicarea companiilor cu investitorii, publicat pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti şi ARIR.

Alcătuim un ecosistem care – alături de vocile oficialilor, ale reprezentanților mediului de afaceri şi academic, ONG-uri și alte organizații – contribuie la formarea unei opinii publice avizate în subiectele incidente companiilor listate, celor care emit obligaţiuni sau investitorilor.

Ne propunem să devenim un punct de contact pentru cererea și oferta de resurse umane în domeniul Investor Relations din România.”

SURSA: www.dcbusiness.ro

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.