Daniela Șerban: O nouă realitate. Cine va reuși?

Dacă până acum câteva luni cu toții eram interesați de politici ”work-from-home”, astăzi suntem în căutarea politicilor ”work-from-the-office”. Aceasta înseamnă că nu trăim doar o schimbare, ci o transformare, una care se extinde pe foarte multe planuri. Diferența este că în cazul unei schimbări putem influența rezultatele, știind deja ce avem de făcut, pe când în cazul transformării sunt implicați mai mulți factori, trebui să acționăm pe termen scurt, păstrând în permanență perspectiva de a testa lucruri și a găsi cu pași mici soluții. 

Printr-o transformare a trecut și rolul liderilor, care în prezent trebuie să aducă o viziune de unitate în companie, să vină cu un plan și să rămână aliniați în legătură cu ce se poate vinde, unde se poate vinde, dar și cât se poate vinde. Întrucât datele oficiale demonstrează că mai mult de jumătate dintre companii vor să introducă telemunca, în caz că nu o aveau până în acest moment, noi vom trăi într-o realitate de muncă-hibrid, în care vom lucra atât de acasă, cât și de la birou, ne spune Ioana Marcu, coach. Leadership-ul, de asemenea, intră astăzi într-o nouă etapă, astfel încât leadership-ul tranzacțional, în care ne interesa doar rezultatul, apune. Așadar, asistăm la o schimbare a leadership-ului într-unul inspirațional și transformațional, în care timpul de comunicare, de claritate și de clarificare nu este un timp pierdut.

În aceeași măsură se schimbă și paradigmele de comunicare, care au revelat o serie de situații neașteptate în interiorul unor structuri și în comunicarea unor entități. Acesta nu este neapărat un lucru rău, deoarece, într-un final, s-a dezvăluit diferența dintre cei capabili să aibă o strategie și un plan bine definit pentru eventualele situații extreme și cei care și-au elaborat de nevoie o strategie exact în momentul în care i-a surprins criza sanitară, adaugă Alexandru Șiclovan, West Competition Racing.

Oricum ar fi, cert este faptul că viața noastră s-a schimbat, lumea s-a schimbat și, implicit, afacerile s-au schimbat, iar noi trebuie să ne adaptăm. Și primul lucru pe care ar trebui să-l facem este acceptarea realității: atât ceea ce ne convine din ea, cât și ceea ce ne convine mai puțin. Al doilea lucru pe care liderii ar trebui să-l întreprindă este să aducă claritate în companie, elaborând un plan în acest sens. De exemplu, ar putea fi revizuite prioritățile: revederea și refacerea planului pe venituri pentru acest an, modificarea proceselor de vânzare, asigurarea confortului angajaților în noua realitate și, nu mai puțin important, dublarea sau triplarea perioadelor de reevaluare. Și pentru a simți o siguranță în privința creșterii cererii, companiile ar trebui să inițieze procesul de diferențiere în noul context, care ar presupune testarea diferitor lucruri pentru a oferi maximă siguranță clienților.

 

Vă invit să audiați podcastul cu Ioana Marcu și Alexandru Șiclovan pentru mai multe idei:

 

 

Daniela Șerban, Președinte ARIR și VERTIK

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed