DARUL OTRĂVIT! Surpriza din ultima OUG a Cabinetului Dăncilă

Guvernul României a extins activitățile prestate de zilieri însă a introdus o contribuție nouă, și anume contribuția la pensii, de 25%. În afară de aceasta, se va reține impozitul pe venit, de 10%. Acesta este cadoul otrăvit oferit de Cabinetul Dăncilă celor care lucrează cu ziua sau cu ora în sectorul de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor;  în publicitate; în cel de interpretare artistică – spectacole; în sectorul de creștere şi reproducţie a animalelor semidomesticite  şi a altor animale; în alimentaţie (catering) pentru evenimente; în sectorul de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare; restaurante;  în baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; în grădini zoologice, botanice şi rezervaţii naturale. OUG 114 a limitat domeniile în care se pot folosi zilieri la agricultură, silvicultură și piscicultură, blocându-se întregi domenii unde activitatea implica folosirea de zilieri (precum marketing, organizare de spectacole și alte evenimente etc).

 

Modificarea de acum are ca scop combaterea lipsei de personal cu care se confruntă angajatorii din domeniile menționate, dar mai ales specificitatea acestor activități, care presupun utilizarea muncii necalificate, cu caracter sezonier, ocazional si pe un termen relativ scurt,( de exemplu: activităţile de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor, activitățile de publicitate, activităţi de interpretare artistică, precum si activităţi-suport pentru interpretarea artistică – spectacole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole ), pretându-se așadar cel mai bine la exigențele dispozițiilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG care va modifica OUG 114.

 

În ceea ce privește activitățile de publicitate, nota de fundamentare face precizarea că cele mai importante activități pentru care se pretează utilizarea muncii necalificate, cu caracter zilier sunt:

– distribuirea de mostre de produs, gratuite, în magazine
– distribuirea de pliante și obiecte promoționale gratuite pe stradă sau în magazine
– organizarea de standuri în cadrul unor târguri și expoziții
– organizarea de evenimente: recepție, primire invitați, muncitori pentru montare/ demontare/ manipulare echipamente si decoruri
– filmări spoturi publicitare: muncitori pentru manipularea obiectelor de recuzită și decor
– curieri pentru expedierea premiilor din promoții sau a altor obiecte promoționale.

 

În toate situațiile de mai sus munca prestată este necalificată, nenormată, iar durata prestației nu depășește 30 de zile. Persoanele care își desfășoară activitatea în aceste domenii sunt, în marea lor majoritate, studenți, șomeri sau pensionari, iar proiectele pentru care sunt angajați au o durată strict limitată în timp, se desfășoară pe tot teritoriul național, iar o altă formă de angajare nu se justifică, având în vedere specificul activităților menționate.

 

În ceea ce privește creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale,
considerăm că această activitate trebuie să fie inclusă în domeniile în care se poate presta munca necalificată, pentru corelare cu textul art.65 pct.1 din O.U.G. nr.114/2018, având în vedere faptul că acest domeniu implică o muncă de rutină, fără calificare, cu caracter sezonier, temporar, cu fluctuații de activitate, de la un sezon la altul și care presupun o intensă activitate cu caracter ocazional (exemplu: practicarea transhumanței care presupune deplasarea sezonieră a turmelor de animale, în vederea asigurării hranei necesare).

 

Pe de altă parte și activităţile de alimentaţie (catering) pentru evenimente, activitățile din restaurante (amenajarea sălilor de restaurant, curățenie, spălător vase), baruri precum şi alte activităţi de servire a băuturilor, presupun de asemenea utilizarea forței de muncă necalificate, pentru perioade scurte de timp, când sunt perioade intense de activitate, încadrându-se astfel foarte bine în cerințele Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Includerea acestor activități în domeniul de aplicare a Legii nr. 52/2011 va permite promovarea și dezvoltarea serviciilor turistice, domeniu prioritar de importanță strategică pentru economia românească, motiv pentru care, pentru anumite ocupații exclusiv necalificate este mai avantajoasă utilizarea de muncă zilieră, ocazională, în detrimentul încheierii unui contract individual de muncă care presupune o procedură administrativă birocratică, mai anevoioasă pentru angajator.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed