AcasăActualitateDatoriile statului către francezii de la Alstom: 60 mil. euro în doi...

Datoriile statului către francezii de la Alstom: 60 mil. euro în doi ani (VIDEO)

În prezent, chiar dacă 70% din parcul de vagoane al Metrorex este nou, iar numărul angajaţilor de la compania de mentenanţă a scăzut de la 1200 la 480, directorul Alstom spune că volumul cheltuielilor s-a dublat.

Valoarea contractului încheiat cu compania franceză Alstom a fost de 239,5 milioane de euro pe durata a 15 ani. Conform datelor furnizate de Administraţia Metrorex, la cererea sindicatelor, statul român a plătit deja în primii patru ani de contract mai bine de 100 de milioane de euro. Directorul companiei franceze spune că, în prezent, statul român are datorii către Alstom.

“Practic pentru anul fiscal 2009 mai avem de luat 30 de milioane de euro. Şi la aceşti 30 de milioane de euro, estimăm că se vor mai adăuga 32 de milioane de euro la ora actuală. În total, 60 de milioane de euro. Pe doi ani de zile mi se pare perfect justificat”, a declarat la Business Box, directorul general Alstom, Gabriel Stanciu.
 
Conform estimărilor administratiei Metrorex, România ar putea ajunge să plătească companiei franceze Alstom aproximativ un miliard de euro în 15 ani. Aceasta datorită unui act semnat la 19 august 2006 de ministrul transporturilor Radu Berceanu conform căruia compania franceză poate actualiza anual valoarea contractului. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că din cauza datoriilor către Alstom nu pot negocia contractul colectiv de munca şi ameninţă cu greva.

“Noi nu putem negocia pentru că Metrorex şi statul român trebuie să dea bani Alstomului”, a spus Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrorex.

Ultimele Articole