Datornicii hărţuiţi de recuperatori în lipsa cadrului legal

Cei care nu mai pot să-şi achite ratele la credite sau facturile au de-a face cu angajaţii agresivi ai finantatorilor sau ai firmelor care colectează creanţe. Aceştia au tot felul de metode pentru a-i convinge pe restanţieri.

 

„M-au sunat cei de la firma de recuperari in mod repetat, in mod repetat cu tot felul de amenintari, dar nu ma gaseau pe mine. Ii gaseau pe bunicii mei carora le spuneau ca or sa ma dea in judecata, ca o sa patesc tot felul de lucruri, (…) Eu vroiam sa platesc datoria” 

 

Totul s-a întâmplat pentru că Mihaela n-a mai reuşit să plătească o factura emisa de o firmă de telefonie, pentru că şi-a pierdut jobul. Specialiştii au o explicaţie simplă: astfel de abuzuri sunt posibilile pentru că legea este ambiguă şi nu are prevederi specifice pentru astfel de situaţii.

 

„Această activitate de recuperare a creanţelor datorate de debitorii persoane fizice este totalmente nereglementată în România. În foarte multe ţări această activitate este reglementată, în foarte multe există şi obligaţia de a avea o licenţă pentru a desfăşura această activitate, în România orice SRL de apartament poate fi recuperator de creanţe şi poate să se comporte cu debitorul, şi o şi face, într-un mod care nu are nimic de a face cu etica şi cu civilizaţia care ar trebui să guverneze o asemenea relaţie.” Alin Iacob, redactor-şef Conso.ro

 

Există însă şi recuperatori care au constatat că uneori obţin mai mult cu vorba bună.

 

„Oportunitatile pe care noi le oferim celor cu datorii sunt acelea legate de plata in rate a datoriei. In legatura cu posibilitatea oferirii de discounturi, in general nu oferim discounturi datorita faptului ca, de exemplu, daca o persoana cu datorii are o suma de plata de 20.000 de euro, solutia pe care in general persoanele cu datorii o prefera este s[ li se ofere posibilitatea achitarii in rate a datoriilor. Degeaba ii oferi un discount de 10% si persoana cu datorii trebuie sa plateasca dintr-o data 18.000 de euro.” Isabela Iacob, director general firmă de colectare creanţe

 

Aproape 730.000 de români aveau ratele neplătite de mai bine de o lună la sfârşitul lunii septembrie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed