Davos: Lumea îşi pune speranţele în statele emergente

Mulţi dintre cei prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos se aşteaptă ca ţările vest-europene şi Japonia să crească într-un ritm lent, datorită unei datorii publice mari şi a unei industrii supracapacitate.

Anul viitor “va fi mai bun decât 2009, totuşi nu va fi anul la care speram,” a spus Carlos Ghosn, CEO Renault şi Nissan.

Nici creşterea accelerată a SUA în T4 2009 nu a convins pe foarte mulţi, analiştii se tem de o întoarcere în zona negativă a creşterii economice.

Lawrence Summers
, şeful Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă, a spus că SUA se află “într-o recuperare statistică şi o recesiune umană.“ Acesta mai crede că numărul şomerilor din America este cu mult mai mare decât cel prezentat de statistici.

Mulţi cred că slăbiciunile financiare ale ţărilor dezvoltate vor preocupa lumea mulţi ani de acum înainte, o antiteză a situaţiei din anii `80-`90, când ţările în dezvoltare erau principala problemă a economiei globale.

Ministrul de finanţe al Braziliei, Guido Mantega a oferit una dintre cele mai optimiste previziuni privind evoluţia economică a unei ţări mari prezente la Davos. Acesta crede că Brazilia are o “creştere destul de puternică şi sustenabilă, care nu va genera inflaţie,” şi că este posibil ca guvernul să renunţe la unii stimuli.

Chiar şi în ţările emergente mari există unele temeri, în ciuda ratelor de creştere mari.

Guvernatorul Băncii Centrale Chineze, Zhu Min, a spus că investiţiile masive au creat un exces de producţie în industria oţelului şi în alte ramuri de industrie grea, şi  că următoarea provocarea a Chinei va fi restructurarea economică, pentru a creşte consumul intern.

Unii dintre liderii au venit la Davos cu gândul că vor afla veşti bune despre recuperarea economică, dar au plecat dezamăgiţi.

“Definiţia unui pesimist este un optimist care a mers la Davos,” a spus Paul Bulcke, CEO Nestle.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed