De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă. Ce riscă șoferii care nu respectă legea

0
De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă. Ce riscă șoferii care nu respectă legea

Meteorologii au emis luni două avertizări de tip cod galben și cod portocaliu pentru ninsori, ploi și polei. În aceste condiții, șoferii trebuie să se grăbească să își schimbe cauciurile astfel riscă amenzi începând de la 810 lei.

“Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică”, a declarat Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră pentru Promotor .

Ce amenzi riscă șoferii

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei.

Toți proprietarii de autoturisme din România sunt obligați, începând cu iarna anului 2011, să utilizeze în sezonul rece cauciucuri de iarnă.

 

mai multe, pe ROMÂNIA LIBERĂ