DE CE a ajuns la importuri o țară cu potențial agricol ca România?

Pe rafturile din pieţe sau hipermarketuri merele româneşti abia fac faţă celor din import. Numai din Polonia luăm anual mere în valoare de peste 20 de milioane de euro, deşi stăm bine la capitolul suprafaţele cultivate cu meri. În urmă cu doi ani ţara noastră ocupa locul 2 la nivel european, după Polonia.

 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Ce m-a frapat pe mine este că importăm foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafatelor cultivate cu meri din Uniunea Europeana și numai 3% din producție. Bineînțeles, aici e vorba și de îmbătrânirea livezilor. Ele trebuie înnoite.

Uniunea Europeană ne pune la dispoziţie aproape 300 de milioane de euro ca să plantăm peste 30 de mii de hectare cu pomi fructiferi, între care şi măr. Important e să şi folosim ce cultivăm.

Aurel Tănase, presedintele Romconserv: România figurează ca plantaţii cu circa 143 de mii de hectare. Mărul ocupă un loc un loc destul de important. Peste 40 de mii de hectare. La suprafaţa pe care o avem noi ar trebui aproape să ne acoperim întregul necesar de consum la specia măr.

Nu o facem, însă. Iar românii ajung să mănânce merele din Polonia, Ungaria sau Austria pentru că sunt mai ieftine.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed