De ce analiza tehnica

0

Vineri 6 februarie, raportul angajarilor in SUA pentru luna ianuarie a aratat cea mai mare contractie in ultimi 34 de ani: – 598 000 de joburi pierdute de americani, mult sub asteptarile analistilor de – 525 000. Rata somajului a crescut si ea la 7.6% in Ianuarie, cea mai mare in ultimii 16 ani (!), peste asteptarile specialistilor, de 7.5 %. Raportul lunii ianuarie markeaza de asemenea a 3 a luna consecutiva cu un numar de joburi pierdute mai mare de jumatate de milion. A fost pentru prima oara cand se intampla asta din 1939, cand americanii au inceput monitorizarea acestui raport.

Imediat dupa raport dolarul american a pierdut teren fata de toate valutele, dar neasteptat, indicele Dow Jones a crescut, ca si stockurile americane. Cel mai surprinzator,  yenul  japonez s-a prabusit.  Ar fi trebuit sa creasca cand incertitudinea in economie si aversiunea fata de risc cresc, asa cum a facut-o in ultimele luni de zile, de cand intreaga planeta a intrat in criza financiara. Petrolul a crescut chiar la un moment dat pana la 42.45 de dolari/baril. De neinteles…Cei care, dupa logica cotidiana a stirilor, au mizat pe prabusirea pietelor vineri 6 feb au pierdut bani.

Raspunsul la reactia pietelor atunci, l-am aflat mai tarziu, a fost ca Presedintele Barack Obama si Secretarul de Trezorerie Timothy Geithner erau asteptati sa valideze in curand un nou pachet stimulativ de 800 de miliarde de dolari si de asemenea un nou plan de salvare a bancilor, ceea ce dadea sperante investitorilor.

Vineri, 13 februarie, cand in sfarsit Senatul American urma sa aprobe a doua zi pachetul de 800 de miliarde pentru a fi semnat de presedintele Barack Obama toate pietele americane au cazut, inclusiv Dow Jones, dolarul, petrolul. De neinteles… Mai tarziu am aflat ca motivatia a fost in intalnirea G7 din acest weekend, cu rezultate imprevizibile.

Asa actioneaza deci ei traderii, cu gandul la ce va fi… Ce se este intampla acum, in secunda asta pe pietele de capital reprezinta de fapt asteptarile lor la un viitor apropiat. Iar rezultatul stirilor de astazi este in mare deja asumat in pret, de acum cateva zile sau chiar mai mult.

Cum putem atunci sa ghicim intentiile traderilor ? Sa aflam ce conteaza in viitor pentru cei care misca piata in fiecare zi ? Si asta in timp util, pentru a ne pozitiona bine inainte si nu cand e prea tarziu. E greu de stiut.

Si atunci mai este nevoie si de altceva.  Este nevoie de o analiza concreta, pragmatica, tehnica, a graficelor. In care se ia in calcul ceea ce se intampla acum ca un rezultat simplu al tuturor actiunilor pietei, inclusiv asteptarile trecute si viitoare ale traderilor. Si ne mai asumam faptul ca istoria pretului se poate repeta. Ceea ce se dovedeste a fi adevarat. O dovedesc chiar ele, graficele. Cu un limbaj specific, care poate fi inteles dupa o anumita practica si obisnuinta.

Va propun 5 piete : EUR/RON, EUR/USD, GBP/JPY, DOW JONES si petrolul (OIL). Analiza mea este simpla si usor de urmarit, scopul nu este de a complica lucrurile ci de a face usor de inteles in fiecare zi care este starea de spirit a pietei respective. Pentru inceput nici macar n-o sa folosesc indicatori, de nici un fel… Valentin Popa