De ce apar cicatricile?

Cicatricile se prezintă sub forma unor semne pe față, sunt de diferite forme și dimensiuni și apar în urma unor accidente, arsuri și afecțiuni, precum acneea sau varicela.

Doctor Oana Bozdog, medic primar dermatolog în cadrul clinicilor Doctor SKiN din București, ne spune ce sunt, cum apar și dacă se pot trata cicatricile inestetice.

Țesutul cicatricial este alcătuit, în principal, dintr-o proteină des întâlnită în organism: colagenul. Unele cicatrici ies in evidență, în timp ce altele sunt puțin vizibile. Totuși, în funcție de mărimea, tipul și localizarea lor, cicatricile sunt deranjante.

Cum și de ce apar cicatricile?

Cicatricile reprezintă o reacție de vindecare a organismului. Pielea joacă un foarte important rol în imunitate și, ca parte a acestui sistem, este bariera care te protejează de mediul exterior de germeni, bacterii etc. În urma unui traumatism sau a unei microleziuni, organismul va reacționa prin creșterea producției de colagen și formarea unui țesut nou, care să-l înlocuiască pe cel afectat. Așadar fibrele de colagen sunt cele care repară pielea deteriorată și închid ermetic orice zonă deschisă, aflată în contact direct cu mediul exterior.

Cicatricile apar în cazul în care producția de colagen fie nu este suficientă, fie este in exces. Din acest motiv, există cicatrici în adâncime, denumite cicatrici atrofice, plateși în relief, cheloide și cicatrici hipertrofice. Vergeturile sunt și ele tot o formă de cicatrici

Cicatricile au un aspect mai închis, mai deschis sau mai roz față de pielea din jur. Doar medicul dermatolog poate analiza dimensiunea, textura și culoarea cicatricii, pentru a determina tipul acesteia. Tratamentele variază în funcție de tip, localizare, cauze și de cât timp ai cicatricea.

Tratamente pentru cicatrici

Chiar dacă există numeroase opțiuni de tratament pentru cicatrici, pete postacneice și semne pe față, standardul de aur îl reprezintă tratamentele cu laser CO2. Bineînțeles că există și alte tratamente, la fel de eficiente, care pot veni în completarea laserului, precum mezoterapia fracționată cu radiofrecvență efectuată de dispozitivul Morpheus 8, mezoterapia fracționată simplă cu Dermapen, peelingul chimic, umplerea cicatricilor cu Acid Hialuronic sau tratamente de întreținere, precum tratamentul cu laser CoolPeel.

Important este să alegi împreună cu medicul dermatolog tratamentul potrivit pentru nevoile tale și să te înarmezi cu răbdare, deoarece rezultatele se consolidează în timp.

Chiar dacă unele cicatrici nu se pot elimina în totalitate, aspectul lor poate fi îmbunătățit suficient de mult, încât să nu te mai deranjeze.

Nu știi ce ți se potrivește, ai temeri sau vrei să afli mai multe detalii înainte de a lua o hotărâre? La Doctor SKiN, ai consultația gratuită, în cadrul căreia medicul îți va răspunde la toate întrebările.

Programează-te acum la ☎️031 005.10.15 sau pe adresa[email protected]!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed