x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(11) "actualitate"

De ce are nevoie România? Nelu Tătaru clarifică situația

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit în cadrul unei dezbateri online despre nevoile pe care România le are.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.06.2020, 20:01

Potrivit ministrului, în ultimele două luni şi jumătate au putut fi constatate o serie de probleme ale sistemului de sănătate, precum: politizarea, managementul, legislaţia, inexistenţa unei politici investiţionale coerente şi politica medicamentului.

În urma celor menționate Nelu Tătaru consideră că este nevoie de un pact de săntătate.

„Cea mai mare problemă pe care o văd eu în acest moment o reprezintă politizarea sistemului. Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate, avem nevoie de profesionişti. Dacă în acest moment nu îi avem sau nu îi găsim noi, trebuie să îi găsim împreună. Peticim în acest moment cu diverse propuneri, peticim cu diverse experienţe, cu exemple de bună practică, dar cred că nu e de ajuns”, a precizat ministrul Nelu Tătaru, potrivit agerpres.

„Acolo unde a fost anchetă epidemiologică slabă, a plecat de la un DSP slab, care la un moment dat a fost populat de unii care nu aveau alte locuri de muncă – nefiind atractiv – dar în acelaşi timp fiind văduvit de nişte atribuţii. Suntem într-un context în care un DSP nu putea evalua – chiar dacă avea doi oameni într-un consiliu de administraţie – un management al spitalelor.

Un management trecut la autorităţile locale, autorităţi locale care poate foloseau sau îşi întorceau ochii spre acest spital doar strict electoral, la nivelul alegerilor sau campaniilor”, a spus Tătaru.

El a dezaprobat şi strategia managerilor de spital, care au avut o abordare strict economică, „fără a pune pacientul în centrul sistemului sau fără a pune corpul medical ca parte în activitatea desfăşurată în management”, apreciind că acest lucru a dus în timp la „căderea managerială şi materială”.

„Cred că pe viitor trebuie să gândim toţi – oameni din sănătate, societatea civilă – ce vrem de la medicina românească şi care este făgaşul ei normal. Rămâne o perioadă pentru fiecare – public, privat, producător de medicamente, farmacist, asociaţii profesionale, de pacienţi – să regândim, să redimensionăm o lege a reformei în sănătate

Am putut vedea în această perioadă o instabilitate când vorbeam de clawback, o descurajare a investiţiilor româneşti sau a producătorilor de pe piaţa românească, o îngreunare a tot ce înseamnă autorizări.

Gândiţi-vă că politica de preţuri nu a mai fost schimbată demult, sunt cereri atât de pe piaţă, sunt cereri atât ale producătorilor, sunt cereri atât ale pacienţilor.

În acest moment lucrăm la cele trei liste: pentru inovative, pentru generice, pentru cele produse în ţară. Trebuie să aplicăm printr-un ordin de ministru legislaţia tocmai pentru acest clawback. Sunt politici care trebuie regândite”, a adăugat ministrul.