De ce Campionatul din Brazilia ar putea fi cel mai bun din istorie

Până și brazilienii, care au salutat campionatul cu proteste stradale împotriva cheltuielilor enorme care s-au făcut pentru organizarea competiției mondiale, au lăsat-o mai moale, pe măsură ce ne îndreptăm către semifinalele ce vor avea loc în această săptămână.

 

Sondajele de opinie arată că mândria brazilienilor a crescut pe perioada desfășurării Cupei Mondiale, la fel ca și popularitatea președintelui Dilma Rousseff înainte de alegerile din luna octombrie.

 

Chiar și din punct de vedere sportiv, există câteva semne că acest campionat ar putea fi cel mai bun din istorie. Publicația „Quartz” enumeră mai multe argumente în acest sens:

 

1. Campionatul Mondial de Fotbal din acest an ar putea deveni cel unde s-au marcat cele mai multe goluri. Până înainte de sferturile de finală, fuseseră marcate 154 de goluri, mai multe decât la cupa precedentă desfășurată în Africa de Sud. Însă, pentru a bate acest record, trebuie să fie depășit numărul de 171 de goluri, care au fost marcate în cadrul Campionatului Mondial din Franța, din 1998. De asemenea, au fost marcate, în medie, 2,75 goluri pe meci, mai mult decât în toate campionatele care au urmat după cel din Spania din 1982.

 

2. În cadrul acestui Campionat Mondial, am văzut schimbarea raportului de forțe în 11 meciuri, mai mult decât în orice Cupă din perioada modernă. Nimic nu face fotbalul mai incitant decât situațiile când echilibrul de forțe se schimbă în mijlocul jocului.

 

3. America Latină a reapărut într-o formă de zile mari în peisajul fotbalistic mondial. În sferturile de finală din acest an au ajuns patru echipe din America Latină și patru din Europa. În 2010, au fost patru echipe din America Latină, față de trei din Europa. În 1990, o singură echipă de pe Bătrânul Continent a ajuns printre cele mai bune opt echipe. Campionatul Mondial a dovedit că toți argentinienii, columbieni și brazilienii au toate motivele să joace pentru cele mai bune echipe europene.

 

4. Cel mai bun jucător din lume ar putea deveni chiar cel mai bun din istorie. Argentinianul Lionel Messi a reușit, de unul singur, să forțeze echipa sa să intre în sferturile de finală. O analiză „FiveThirtyEight” îl descrie ca fiind „imposibil” în ceea ce privește obiectivele, calitatea paselor, evitarea apărătorilor și orice alte măsuri. Messi a demonstrat acum tot ceea ce era de demonstrat. În schimb, portughezul Cristiano Ronaldo nu a reușit acest lucru.

 

5. Deși Campionatul Mondial de Fotbal are loc o dată la fiecare patru ani, abia în acest an americanii au descoperit în cele din urmă jocul de fotbal. Cifrele arată că fiecare meci a fost urmărit, în medie, de 14 milioane de americani. Meciul dintre Portugalia și Statele Unite a fost văzut în SUA de aproape 25 de milioane de persoane. Acest meci a fost mai urmărit decât finalele Asociației Naționalăe de Baschet din SUA sau finalele de baseball. Totuși, acest număr reprezintă doar o cincime din numărul americanilor care au urmarit Super Bowl.

 

6. Indiferent de cine va câștiga Cupa din acest an, putem vorbi de începutul unei noi ere în fotbalul internațional. Spania a dominat timp de șase ani, a câștigat ultimul Campionat Mondial și ultimele două cupe europene. De data aceasta, Spania a ieșit umilită după două meciuri. Nucleul echipei Spaniei este compus din jucătorii de la Barcelona, care, însă, nu au reușit să câștige nimic în sezonul trecut, pentru prima dată din 2007-2008 încoace.

 

7. Gradul de acoperire prin intermediul publicațiilor online a fost extraordinar. Noile tehnologii le-au permis tuturor să participe la acest campionat. Putem afirma și că intrăm într-o epocă de aur a fotbalului pe rețelele de socializare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed