DE CE cumpărăm varză din Macedonia, ceapă din Polonia şi roşii din Olanda

Au trecut vremurile în care legumicultorii se fereau ca vecinul să descopere ce soiuri folosesc, ce tratamente, ce tehnică de cultură, s-au pus de acord legumicultorii, care duminică, 26 noiembrie 2017, au participat, la Slatina, în judeţul Olt, la o întâlnire pe tema asocierii în cooperative de producători. Cu toate acestea, aceşti legumicultori sunt în continuare la mâna hazardului, traversând ani în care dau „tunuri“ mizând pe o anume cultură, şi ani în care de-abia îşi scot cheltuielile.

Marfa românilor merge într-o foarte mică măsură la export, iar legumicultorii „de rând“ nici cu marii retail-eri nu pot negocia, din mai multe motive. Faptul că nu vorbesc pe o singură voce îi face neputincioşi. Faptul că individual nu pot onora eventualele comenzi ale supermarket-urilor este de asemenea o realitate, dar nici calea pentru a se asocia în organizaţii puternice nu au găsit-o.

„La ora actuală am pierdut piaţa internă, de 27 de ani tot pierdem“

Nici programele finanţate din fonduri europene şi nici sprijinul oferit de statul roman nu au reuşit să-i facă pe producătorii români competitivi. Ar putea pune pe masa consumatorilor care cumpără din supermarket-uri toate soiurile de legume. În vârf de sezon, în schimb, vând producţia pe mai nimic, direct din câmp, intermediarilor care „fac piaţa“.

„ Noi la ora actuală am pierdut piaţa internă, de 27 de ani tot pierdem, piaţa a fost cucerită de către alţi producători, cu beneficii în interesul unor intermediari. O piaţă de peste 7 miliarde de euro, ce este controlată de câţiva oameni. Vă spun, eu cunosc foarte bine acest fenomen şi trebuie să înţelegem cu toţii că trebuie să facem o schimbare în mentalitatea şi abordările pe care trebuie să le avem fiecare dintre noi. Nu mai putem să stăm risipiţi. E o competiţie mondială, globalizarea are efecte extraordinar de nedorite pentru cei mulţi. Şi şansa noastră este doar aceea în care avem această capacitate de a ne aduna în organizaţii ce ne reprezintă interesele, în cooperative şi/sau grupuri de producători. Să ştiţi că în ţările din Vest, că vorbim de Spania, Italia, Germania, Franţa, acolo nu se vorbeşte de latifundiari, fundamentul este producătorul mic şi mijlociu şi din toate părţile aceşti producători primesc sprijin pentru ca ei să intre într-o relaţie directă cu consumatorul“, le-a spus Tudor Dorobanţu, secretarul Federaţiei Sindicatelor din Agricultură Terra, inginer de profesie, fermier, celor aproximativ 300 de fermieri prezenţi la întâlnire.

Deşi cele auzite nu sunt noutăţi, producătorii în continuare nu văd cum ar putea câştiga lupta pentru a livra marfa marilor lanţuri, pentru că, au căzut de acord, aceasta este provocarea. S-au confruntat, în schimb, în demersul lor de a profita de fondurile europene, dezvoltându-şi fermele, cu problemele tipic româneşti. „Când e vorba de proiecte, cei din Vest întocmesc câteva hârtii, noi facem teze de dcotorat, nu se mai termină“, au comentat producătorii.

 

mai multe, pe adevarul.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed