De ce este importantă misiunea Artemis? Experți europeni: „Dacă vom ajunge pe Lună, vom ajunge și mai departe”

0

Noua mega rachetă Orion va fi lansată a doua oară spre Lună. O primă încercare a eșuat luni, 29 august, din cauza unei probleme tehnice.

“Programul Artemis ar trebui să ne ducă înapoi pe Lună, unde nu am mai fost de 50 de ani”, explică Mateusz Borkowicz, de la Centru de Științe Copernicus din Varșovia, pentru ENTR.

“Chiar dacă tehnologia era inferioară atunci, am reușit să ajungem pe Lună, să trimitem acolo astronauți. Avem o tehnologie mult mai bună astăzi, așa că ar trebui să zburăm și mai departe », spune el.

Capsula Orion, fără oameni la bord, va ajunge în câteva zile în apropierea Lunii. Misiunea va dura 42 de zile.

Pentru Anna Fogtmann de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), Misiunea Artemis 1 va permite să se strângă date și de a verifica, din punct de vedere tehnologic, capacitatea de a trimite pe lună un nou echipaj, la o jumătate de secol după ce Armstrong a pus piciorul pe astrul selenar.

“Agenția Spațială Europeană, NASA, și alte două agenții partenere, japoneză și canadiană, vor construi o stație orbitală care va constitui un habitat pentru astronauții care vor merge mai departe să exploreze suprafața Lunii și să se întoarcă pe Pământ.” 

Lansarea va avea loc la 21h17 ora României, NASA anunțând o „fereastră” de două ore.

Prima tentativă a eșuat luni, 29 august. La primele ore ale dimineții, mii de oameni s-au adunat în apropierea Centrului Spațial Kennedy din Florida, dar nu au putut asista la mult așteptata lansare a rachetei SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA. 

Lansarea a fost anulată în ultimul moment din cauza unei probleme de răcire la unul dintre cele patru motoare principale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.