De ce nu iese greva la români? Vezi explicaţiile sociologilor

Suntem un popor cuminte, care nu are tradiţie în ceea ce priveşte protestul şi care este încă bântuit de comunism, susţin sociologii.

„Noi nu avem o cultură a protestului. Am avut proteste ca un model cultural. Dar nu avem o cultură a grevei, o cultură a solidarităţii în grevă, o cultură a luptei împotriva spărgătorilor de grevă”, a declarat sociologul Alfred Bulai.

„Există diferenţe majore la noi. Majoritatea acestor mişcări a fost pe modelul din decembrie, al perioadei de început din anii ’90, un model al protestului violent. Iar acest tip de protest mergea când oamenii aveau acest model proaspăt în minte, când societatea nu era stratificată, diferenţele între cei bogaţi şi cei săraci fiind mici. Deci aveai o masă mare care avea aceleaşi probleme”, a mai spus Alfred Bulai.

Sociologii: În spaţiul românesc mişcările de protest au şanse mici de reuşită

„Memoria comunismului a avut un rol în ceea ce s-a întâmplat cu această grevă. Suntem destul de uzaţi şi fizic şi moral pentru a ne mai implica în acţiuni de stradă de acest gen. Iar atunci când o facem, o facem puţin cu scenografie pe modelul occidental, dar nu ne reuşeşte întotdeauna”, a declarat sociologul Mirel Bănică.

Citeşte integral articolul pe REALITATEA.NET

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed