x


  • EUR
    4.7621
    USD
    4.2658
string(16) "instant-articles"

De ce nu seamănă violențele de la protestele din Franța cu cele din România

Forțele de ordine din Franța au acționat exact pe dos decât au făcut-o cele din Piața Victoriei, în 10 august.

Author: Mihai Voican | Sursa: VICE | Publicat: 06.12.2018, 12:59

Franța se confruntă de trei săptămâni cu o mișcare populară care crește în intensitate în ciuda apelului autorităților la „pace socială”. Au murit trei oameni în violențele provocate de unii protestatari, 110 oameni au fost răniți și 270 au fost arestați de forțele de ordine.

 

În acest context a apărut tentația unora de a compara ce se întâmplă acum în Franța cu protestele din 10 august din România, marcate de violențele jandarmilor. Spre exemplu, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea s-a întrebat, retoric, de ce marii lideri ai UE nu au condamnat intervenția în forță a forțelor de ordine din Franța așa cum au făcut în cazul României?

 

În realitate, cele două situații sunt foarte diferite.

 

Protestele din Franța au plecat de la scumpirea litrului de benzină cu 0,6 euro, din cauza creșterii taxelor, ceea ce la prima vedere ar putea părea un lucru minor. Totuși, după ce faci calcule, realizezi că scumpirea carburanților lovește în primul rând în francezii care nu locuiesc în marile centre urbane și care trebuie să folosească zilnic mașina pentru a putea merge la lucru.

 

Articolul integral pe VICE