x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(16) "instant-articles"

De ce urăște Rusia Occidentul cu atâta pasiune

„Nu trebuie să acceptăm să fim dominați de valorile liberale ale Vestului”, scrie ideologul rus Aleksandr Dughin.

Author: Mihai Voican | Sursa: VICE | Publicat: 04.12.2018, 8:50

Voci ale celor mai virulente mesaje anti-occidentale și anti-americane sunt, uneori, promovate în România pe internet, pe canale religioase. Poate te-ai întâlnit cu ele în perioada referendumului ratat despre gay sau în contexte mai benigne și nu ai înțeles ce este cu ele, pentru că, hei!, am fost și eu în Vest și nu e așa rău cum vor unii să mă convingă.

 

Ca să înțeleg de unde vin aceste mesaje ortodoxist-estice și de ce, am citit lucrarea jurnalistul britanic, Charles Clover, „Black wind, white snow. The rise of Russia’s new nationalism”, care reușește să explice ideologia din care s-a inspirat Vladimir Putin pentru a crește naționalismul în Rusia.

 

Mânăstirea Sretenski din Moscova nu e o mânăstire ca oricare alta, ci una în jurul căreia circulă o mulțime de legende. Aflată la câteva sute de metri de sediul central al FSB (serviciul secret al Federației Ruse), despre ea se spune că ar fi biserica preferată a agenților secreți ruși, un loc pe care îl frecventa inclusiv Vladimir Putin, când deținea funcția de director FSB.

 

Articolul integral pe VICE