UPDATE Câţi bani îşi ţin americanii în Fondul Proprietatea? Ce legătură are Romgaz cu preţul FP?

Manchester Securities Corporation are 10,74% din acţiunile FP, în uşoară scădere faţă de 31 decembrie, iar Beresford Energy 1,82, potrivit raportării trimise de Fond la Bursa de Valori Bucureşti. Împreună cumulează drepturi de vot de puţin peste 5%, cu toate că AGA a eliminat restricţiile de vot încă din 23 noiembrie anul trecut, iar administratorul FP a trimis spre avizare modificarea statutului FP la CNVM, încă de de adoua zi. Abia după avizul acesteia, decizia AGA va intra în vigoare.

 

 

Aşa cum MONEY.ro scria şi ieri (în BCR a redus ţinta de preţ al Fondului Proprietatea la 0,51 lei/acţiune), analiştii BCR şi-au justificat aprecierea cu faptul că Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) este de fapt  ţinut în captivitate de pachetele de acţiuni deţinute companiile energetice şi  nu numai, caer nu sunt listate la bursă, dar care, fiind controlate de stat, sunt susceptibile să fie administrate discreţionar. Donaţia făcută de Romgaz statului nu va fi uitată uşor de investitori şi de analişti.

 

 

Raportul BCR devine pe cât de realist pe atât de dur în acest moment: „Spre deosebire de administratorul unui fond de private equity tipic, Franklin Templeton nu poate influenţa gestionarea guvernamentală a companiilor de stat (din portofoliul FP, n.r.), care poate fi discreţionară, netransparentă şi în afara practicilor comerciale (cum este cazul pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica)“, adaugă raportul BCR.

 

 

Mai mult, perspectivele listării Romgaz , Hidroelectrica și Nuclearelectrica nu sunt atât de apropiate pe caât s-ar părea și nu ar aduce mari beneficii, imediat, Fondului, potrivit raportului BCR (atașat la acest  articol)

 

Analiştii de la BCR au aplicat un discount de 48% faţă de valoarea activului net al Fondului, potrivit unei metode conservatoare de analiză.  Discountul (diferența dintre evaluarea unei acțiuni și prețul său de piață) „este în conformitate cu cele la care se tranzacționează un grup selectat de fonduri de investiții de tip private equity“, potrivit raportului emis ieri de BCR.

 

Activul unitar al FP a fost evaluat de analiştii BCR la 0,98 lei / acţiune, în scadere faţă de ultima evaluare de 1,074 lei din noiembrie.

 

Comparația cu fondurile de private equity este îndreptățită, tocmai  de faptul că majoritatea activului net al FP acțiunilor portofoliului Fondului Proprietatea (FP) sunt societăți nelistate la bursă. Fondurile de investiţii de tip private equity se ocupă chiar cu achiziţia de companii nelistate, pe care le revând în profit, eventual prin bursă. Faţă de Fondul Proprietatea, însă, fondurile private equity controlează companiile cumpărate, în vreme ce FP este doar acţionar minoritar.

 

 

Listarea  Romgaz, Hidroelectrica şi, într-o măsură mai mică, a Nuclearelectrica, este factorul cheie pentru o îngustare durabilă a discountului de tranzacţionare. Oferta publică (IPO) de vânzare a  acțiunilor Romgaz este programată pentru mijlocul anului următor, „în timp ce este puţin probabil ca ofertele Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să aibă loc până în 2013“, potrivit aprecierii analiştilor BCR.

 

Or, multe fonduri de investiţii nu sunt dispuse să aştepte atât de mult pentru ca acţiunile FP să să crească suficient de mult şi profitul plasamentului să fie suficient de mare ca să merite efortul.

 

Analiştii sunt de fapt îngrijoraţi că, fiind nelistate, pacţiunile respective nu sunt uşor de vândut, iar  situaţia lichidităţii portofoliului FP nu este prea confortabilă din această cauză.

 

Povestea unui „chilipir“

 

 

„Acţiunile FP nu sunt chiar un chilipir în acest moment“ spune Mihai Cărutntu , şeful echipei de analişti de piaţă de capital a BCR, în raportul citat.

 

„Am tras această concluzie dintr-o analiză aprofundată a mai multor fonduri de private equity listate, care, în opinia noastră, sunt comparabile cu profilul actual al FP. Sunt fonduri tranzacţionate la bursă cu un discount de cel puţin 40% şi au cel puţin 50% din active plasate în acţiuni nelistate la bursă. În contextul lichidităţii slabe a portofoliului FP, este dificil să se accepte faptul că ar fi exagerat este exagerat discountul de 60% faţă de activul net, la care FP se tranzacţionează în prezent“,  conchid Mihai Căruntu şi Raluca Ungureanu în raportul lor..

 

 

Problema este că listarea Hidroelectrica depinde încă foarte mult de situaţia vânzărilor sale. „Reducerea contractelor preferenţiale şi vânzare producţie la preţuri mai aproiate de piaţă sunt elementele care slăbesc şansele  Hidroelectrica de a fi o poveste de succes la Bursă, ceea ce o face nepregătită pentru acest pas“, crede Mihai Căruntu.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed