De Craciun, fara control vamal in alte noua state europene

0
De Craciun, fara control vamal in alte noua state europene

Aceste noua state, dintre care opt fac parte din Europa Centrala si de Est, sunt Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Malta. Cetatenii din aceste tari vor putea calatori fara pasaport in cele 15 state care sunt deja membre ale spatiului Schengen.

Dintre cele 15 state deja membre ale spatiului Schengen, 13 fac parte din zona euro, plus Norvegia si Islanda. Marea Britanie si Irlanda au refuzat sa devina membre ale spatiului Schengen. Statele din spatiul Schengen efectueaza controale comune la frontierele externe, au o strategie comuna in politica vizelor si impartasesc o baza de date a politiei, referitoare la infractori si masini pierdute. Noile state membre sunt in curs de echipare cu Sistemul de Informatii Schengen (SIS), conditie prealabila suspendarii controalelor la frontierele interne cu si intre aceste state.

Controlul la frontiera terestra va fi abolit de la 21 decembrie, in timp ce controalele de la frontierele

aeriene vor fi ridicate din martie 2008. Mai exact, “cele noua tari indeplinesc conditiile prealabile pentru renuntarea la controalele la frontierele interne, incepand din 21 decembrie

2007, pentru granitele terestre si maritime, si de la 30 martie 2008, pentru frontierele aeriene”, precizeaza textul adoptat joi, la Bruxelles.

Cele noua tari care vor fi membre ale zonei libere de luna viitoare au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Cipru, care a aderat in acelasi an, a solicitat o amanare de un an.

Romania si Bulgaria nu indeplinesc criteriile pentru a adera, inca, la aceasta structura. Ministrii urmeaza sa confirme decizia luata joi, la inceputul lunii decembrie, dupa consultari cu Parlamentul European.

Carlos Coelho, parlamentar european din partea Portugaliei, care se ocupa de dosarul extinderii spatiului Schengen, a declarat pentru EUObserver ca-si va incuraja colegii sa voteze pentru ridicarea controalelor de la frontiere.