De la jucător de poker la antreprenor. Interviu cu Sorin Martin, fondator DigitalWizards și CharityDiscount

În cele ce urmează o să îl avem alături pe Martin Sorin, fost jucător profesionist de poker și actual antreprenor. O să aflăm împreună cum arată lumea pokerului din România și care sunt limitările care l-au făcut să renunțe și să se aventureze în lumea antreprenoriatului.

 

Ne poți spune, pe scurt, ce înseamnă să fii jucător profesionist de poker?

Salut! Se poate numi jucător profesionist de poker orice persoană care își susține cheltuielile lunare din banii câștigați jucând poker. Practic este un „angajat”, a cărui „slujbă” este pokerul.

 

De cât timp joci poker și de când ai început să te întreții din el?

Cred că prima dată când am jucat poker a fost pe clasa a 9-a. Toți colegii mei de clasă jucau, și desi nu mă atrăgea deloc, am început să joc și eu. Îmi amintesc că organizam turnee în care intrarea era 5 lei. Apoi am avansat și am început să jucam turnee în care intrarea era 10 lei. Ne întâlneam în fiecare vineri și jucam. Până în clasa a 12-a am ținut-o tot așa, rar se întâmpla să nu jucăm în vreo săptămână.

Apoi am început studiile la Facultatea Politehnică din Timișoara și schimbând orașul am început să caut locuri noi în care să joc. Întâmplarea face că exact în acel an, 2013, s-a deschis Gentlemen’s Poker Club, primul și cel mai iubit club de poker din Timișoara. Deschiderea a fost marcată de un turneu cu intrarea de 250 de lei (de 25 de ori mai mare decât ce jucam eu cu prietenii), la care au luat parte peste 600 de participanți din toată țara.

Norocul a făcut să termin în primii cinci, făcând un deal cu restul jucătorilor rămași ( practic am câștigat toți 5 turneul și am împărțit premiul rămas ) și am încasat o sumă foarte mare pentru mine în acel moment, și anume 11.000 de lei. Nu mai văzusem așa mulți bani într-un singur loc niciodată.

Folosindu-mă de acei bani și începând să aprofundez jocul, am început încet, încet să evoluez și să fiu un câștigător constant, dar, tot timpul m-am întrebat, ce s-ar fi întâmplat dacă norocul nu ar fi fost de partea mea la acel prim turneu.

 

Când ai renunțat și de ce?

Am renunțat încet, încet la poker începând cu sfârșitul anului 2019 când am realizat că există potențial financiar mai mare în zona antreprenoriatului și că cele două domenii se aseamănă extrem de mult. În ambele domenii trebuie să ai disciplină, să te educi constant, să îți asumi riscuri calculate și să fii dedicat.

Unul dintre factorii determinanți din cauza căruia am renunțat la pokerul profesionist a fost apariția solverelor și a site-urilor de coaching. Un solver este un soft care practic iți spune exact cum ar trebui să joci poker. Din această cauză diferența de valoare dintre jucători s-a micșorat și câștigurile au început să fie tot mai mici. 

Al doilea factor determinant au fost nopțile pierdute. Șase ani am fost activ preponderent în intervalul orar 3PM – 7AM. Am început să-mi dau seama că nu e un stil de viață sustenabil pe termen lung.

Ultimul motiv, și cel care a contat cel mai mult, a fost faptul că am realizat că am o singură sursă de venit și că dacă se întâmplă ceva cu ea, nu am planuri de rezervă. Din cauza timpului dedicat jocului și din cauza programului de noapte, nu reușeam să pun cap la cap planuri pentru a genera venituri prin alte mijloace, așa că am hotărât să mă opresc și să îmi canalizez toată energia către obiectivul final, independența financiară.

 

A trecut un an și câteva luni de atunci. Ai reușit ceva pe plan antreprenorial?

Am demarat mai multe proiecte, dintre care, doua le văd cu cel mai mare potențial de scalare. O platformă de cashback și o agenție de web design.

 

Ne poți spune mai multe despre ele?

Sigur! Platforma de cashback CharityDiscount ( www.charitydiscount.ro ) este un proiect de suflet, pornit cu doi colegi din liceu, Andrei Ștefănie și Lucian Davidescu. Am pornit de la ideea de a ajuta sistemul educațional din Romania făcând cumpărăturile normale de zi cu zi. 

Practic, avem 500 de magazine partenere ( elefant.ro, altex.ro, fashiondays.ro, etc ), din toate domeniile, care ne plătesc pentru fiecare vânzare generată folosind platforma noastră, iar noi dam cea mai mare parte din acel comision clientului care a generat vânzarea. Pe scurt, clienții noștri primesc bani înapoi pentru fiecare cumpărătură facută la cele 500 de magazine partenere.

Banii primiți înapoi de către clienți pot fi retrași sau donați către una dintre cauzele din domeniul educației, pe care noi le susținem. Încurajăm și recompensăm donarea.

 

Al doilea proiect și cel mai nou, este agenția de web design și web development Digital Wizards (www.digitalwizards.ro).

Acest proiect a luat viață în momentul în care am văzut statisticile privitoare la firmele care au prezență online în România. Doar 10% din totalul firmelor active au o prezență online. Mi se părea ireal ca în 2020, în plină pandemie, să nu ai website.

Am conceput un plan tarifar dedicat firmelor mici și mijlocii care pornește de la 29 € / lună. Abonamentul conține dezvoltare, găzduire, mentenanță și domeniu, și am început să avem succes, iar clienții sunt foarte mulțumiți de rezultatele livrate.

De asemenea am venit și cu garanția calității. O garanție palpabilă, nu un certificat pus într-o ramă. Mai exact, semnăm contractul la final, și doar în cazul în care clientul este pe deplin mulțumit de produsul primit. În caz contrat costurile sunt suportate de noi.

 

Ce planuri de viitor ai?

Singurul plan de viitor este să fiu fericit și independent financiar. Orice altceva e bonus.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed