AcasăExterneDe teamă că Putin va anunța mobilizare generală, rușii caută pe Google...

De teamă că Putin va anunța mobilizare generală, rușii caută pe Google „cum să fugi din Rusia” și „cum să scapi de armată”

Așteptând discursul către națiune al lui Vladimir Putin, anunțat pentru marți seara, la ora 20:00, dar amânat pentru miercuri, rușii au căutat informații despre cum pot pleca din țară și cum pot evita să fie luați în amată, în caz de mobilizare generală.

Adresarea către națiune a lui Putin, prima de la începutul invaziei în Ucraina, a fost anunțată în ziua în care 4 regiuni din Ucraina ocupată au spus că vor face referendumuri de alipire la Rusia. Totuși, Ucraina a reușit să recucerească numeroase localități ocupate de ruși la începutul războiului, într-o contraofensivă surprinzătoare și încununată de succes.

Situația de pe frontul din Ucraina i-a făcut pe unii oficiali occidentali – și pe mulți dintre ruși – să se aștepte ca Putin să anunțe o mobilizare generală, pentru a întări trupele din Ucraina.

În aceste condiții, au explodat căutările pe Google Rusia pentru expresii precum „mobilizare”, „cum poți pleca din Rusia”, „cum poți pleca din Rusia 2022”, „adresarea lui Putin”, „cum poți scăpa de armată”.

Tot ieri, parlamentarii ruși au adoptat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru dezertarea și predarea voluntară în timp de război. Potrivit legii, rușii riscă acum o pedeapsă de până la 10 ani pentru dezertare și de până la 15 ani pentru jaf în timpul conflictului armat. Un alt amendament introduce o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani pentru cei care refuză să meargă la luptă sau să îndeplinească ordinul unui ofițer.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.