Debitele pe Dunăre rămân scăzute şi în septembrie

Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în scădere in ultimele două zile ajungând, în secţiunea Baziaş, la 2300 mc pe secundă faţă de media multianuală a lunii august de 4300 mc pe secundă. Şi în aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe tot sectorul românesc.

 

Veştile nu indică o ameliorare nici pentru această lună, nici pentru septermbrie. Prognozele hidrologice arată că în zilele de 24 şi 25 august debitele la intrarea în ţară vor scădea până la valoarea de 2200 mc/s. Până pe 28 august debitele vor staţiona în jurul acestei valori, pentru ca în ultimele zile ale lunii să se estimeze o uşoară creştere ca urmare a precipiţatiilor prognozate pentru bazinul superior al Dunării. Pe toată perioada, până la sfârşitul lui august, debitul la intrarea în ţară se va situa la 50-60% din media multianuală a acestei luni. Pentru luna septembrie se estimează debite de 2100-2200 mc/s reprezentând 58% din media multianuală a lunii. Este de menţionat că pentru septembrie debitul prognozat se situează peste media din 2003 când a fost 1900 mc/s dar sub valoarea din 2011.

 

Debitele scăzute pe Dunărea au dus la îngreunarea traficului fluvial. În cursul zilei de miercuri un convoi de barje a rămas blocat în apropiere de Calfat. Directorul de navigaţie al Administratei Fluviale a Dunării de Jos, Alexandros Galiatzatos, ne-a declarat că traficul se desfăşoara cu dificultate pe sectorul româno-bulgar, în zona Belene. Pe acest segment, împreună cu partea bulgară, se va interveni pentru dragarea canalului de navigaţiei.

 

Reprezentantul AFDJ a explicat că au fost impuse restricţii iar pentru asigurarea adâncimii de navigaţie a fost îngustat şenalul navigabil al Dunării. În aceste condiţii nu este exclus să mai apară blocaje.Pentru transportatori acest lucru înseamnă întîrzieri şi consum mai mare de combustibil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed