Declarația șocantă a ministrului Finanţelor: ”Măsurile anunțate nu ajung. Trebuie mai mult”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că, fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar şi probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri suplimentare care să asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB.

„Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a declarat ministrul Boloş la Antena 3.

Ministrul a mai spus că a amintit faptul că. în lipsa acestor măsuri din proiectul de lege, va fi foarte greu să managerieze ţinta de deficit bugetar. „Am precizat că, pentru luna decembrie, care este luna cu cheltuielile publice cele mai mari, va trebui să avem încă de acum stabilite măsuri suplimentare pentru a putea controla deficitul bugetar şi a ne încadra în angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană. Nu discutăm de măsuri fiscal-bugetare sau de măsuri care să privească drepturi ale personalului angajat în sistemul public, nu acesta este scopul, ci anumite categorii de cheltuieli care pot fi amânate şi pentru anul viitor şi să generăm cheltuieli şi datorii faţă de furnizorii de servicii publice în anul următor”, a explicat Boloş.

Întrebat ce măsuri poate lua Executivul, Marcel Boloş a arătat că „este ca un rezultat al faptului că măsurile fiscal-bugetare sunt întârziate ca implementare”, ceea ce îngreunează procesul de control al deficitului bugetar.

„Eu vorbeam de acele cheltuieli de capital care sunt din alte surse decât fondurile externe nerambursabile, programele noastre naţionale, de la săli de sport, de la cămine de cultură şi bazine de înot, acestea pot fi amânate şi pentru anul viitor, dacă nu va fi o altă alternativă la cheltuielile care se generează în perioada următoare. Trebuie să fim foarte atenţi mai ales la aceste cheltuieli din luna decembrie care pot să dea peste cap ţinta de deficit”, a completat Boloş.

Ministrul Finanţelor a declarat că vizita delegaţiei FMI este una anuală şi în cadrul acesteia se stabilesc măsuri pentru consolidarea fiscal-bugetară.

„Aşa cum şi Comisia Europeană ne-a recomandat în luna iulie, credem noi că şi acum recomandările FMI vor converge spre acelaşi tip de măsuri, atât măsuri de natură fiscal-bugetară, care se găsesc în legea care acum este la CCR cât şi măsuri care privesc reducerea de cheltuieli publice precum şi cele de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Marcel Boloş. Ministrul de Finanţe a precizat că ”fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed