Deficitul bugetar al statului California creşte cu 500 de dolari pe secundă

"Orologiul deficitului", care a fost instalat din dispoziţia lui Arnold Schwarzenegger lângă biroul său din clădirea Capitoliului din Sacramento, capitala administrativă a statului american pe care îl conduce de cinci ani, va atinge în curând 40 de miliarde de dolari.

Reprezentanţii autorităţilor locale au declarat pentru AFP: "criza bugetară a adus statul nostru în pragul dezastrului". California este cel mai bogat şi cel mai populat stat american. California are un teritoriu de mărimea Italiei, este locuit de 36,5 de milioane de oameni şi, luat separat, ar constitui cea de-a opta economie a lumii. De mai multe luni, Schwarzenegger şi aleşii din Legislativul Californiei se contrazic pe tema creşterii impozitelor şi reducerii cheltuielilor. Dar, între timp, situaţia a devenit atât de critică încât secretarul de stat care răspunde de bugetul Californiei, John Chiang, a semnalat posibilitatea instalării unei penurii de lichidităţi începând cu 1 februarie. Chiang a decis să nu ramburseze imediat sumele excedentare înregistrate în plăţile impozitelor. S-ar putea să nu mai fie plătite bursele şcolare.

La sfârşitul lunii decembrie, guvernatorul anunţase semnarea unui decret prevăzând două săptămâni de concediu fără plată pentru salariaţii administraţiei. El a mai evocat diminuarea salariilor şi concedieri imediate. De asemenea, Agenţia Moody’s a prevenit că ar putea reduce ratingul său pentru împrumuturile de stat, care ar înregistra astfel o creştere la dobânzile pentru creditele obţinute.

Pentru a încerca să oprească această hemoragie cauzată de recesiune, care reduce veniturile statului, fără a scădea şi cheltuielile, Schwarzenegger propune creşterea impozitelor, printre care şi o creştere temporară a TVA. Dar pentru adoptarea unei astfel de legi sunt necesare două treimi din voturi, o prevedere unică pe teritoriul Statelor Unite. "Adevărul este că statul nostru rămâne neputincios atâta timp cât nu vom fi rezolvat criza bugetară. Adevărul este că statul California se găseşte în stare de necesitate", a afirmat guvernatorul republican într-o cuvântare despre "starea statului", pronunţată la începutul lunii.

Legea celor două treimi din voturi a împiedicat statul să îşi asigure venituri suficiente pentru a înfrunta criza, sustine Jean Ross, directoarea grupului de reflecţie "California Budget Project" . Ea a afirmat ca: "Bula noastră imobiliară era mai mare (decât în restul Statelor Unite) şi când a explodat, ne-a lovit mai dur", mai spunand ca: "majoritatea economiştilor sunt de acord că vom ieşi din această situaţie mai târziu decât alte state americane".

În mod paradoxal, Schwarzenegger, care este republican, are probleme să convingă nu aleşii democraţi, ci pe cei din propriul său partid, care se opun în mod tradiţional creşterilor de impozite.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed