AcasăEconomieDelgaz Grid a modernizat staţiile de transformare Stănileşti şi Murgeni din judeţul...

Delgaz Grid a modernizat staţiile de transformare Stănileşti şi Murgeni din judeţul Vaslui, parte dintr-un proiect investiţional de 31 milioane lei

”Lucrările de înlocuire a unor echipamente de înaltă şi medie tensiune la  staţiile de transformare Stănileşti şi Murgeni au fost finalizate. De asemenea, au fost create condiţiile necesare pentru integrarea în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă) a celor două obiective care fac parte din proiectul de modernizare a cinci staţii din judeţul Vaslui”, anunţă compania.

Obiectivele fac parte din proiectul de modernizare a cinci staţii de transformare din judeţul Vaslui: Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni. Valoarea totală a investiţiei este de peste 31 de milioane de lei.

Calitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice va fi îmbunătăţită pentru cei peste 40.000 de clienţi alimentaţi din cele cinci staţii.

Investiţia de peste 31 de milioane de lei este cofinanţată cu aproximativ 19,4 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), precum şi cu aproximativ 3,4 milioane de lei de la bugetul naţional, contribuţia companiei Delgaz Grid fiind de peste 8 milioane de lei, inclusiv TVA.

Proiectul, lansat în 2019, se derulează pe o perioadă de patru ani şi are ca obiectiv principal creşterea siguranţei preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantităţii de energie electrică nelivrată şi reducerea costurilor de mentenanţă a reţelei de distribuţie.

În acelaşi timp, calitatea serviciului de distribuţie va fi îmbunătăţită pentru cei peste 40.000 de clienţi care sunt alimentaţi din staţiile incluse în proiect.

Accesarea surselor de finanţare europeană reprezintă o prioritate pentru compania Delgaz Grid în vederea realizării obiectivelor de modernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice. La acest moment, opt proiecte în valoare de circa 205 milioane lei (circa 42 milioane euro), cu cofinanţări de 153 milioane lei (circa 31 milioane euro), se află în diferite stadii de implementare.

Patru proiecte ce presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a trei staţii de transformare din judeţul Iaşi, cinci staţii de transformare din judeţul Vaslui, două din judeţul Botoşani şi două din judeţul Suceava sunt la momentul de faţă în diferite faze de implementare.

Alte două proiecte, ce vizează modernizarea reţelei de distribuţie şi montarea a câte 10.000 de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iaşi şi Suceava.

De asemenea, sunt în implementare două proiecte cu finanţare europeană, dintre care unul urmăreşte consolidarea competenţelor digitale ale personalului, iar al doilea vizează obiective de securitate cibernetică.

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

 

 

Ultimele Articole