AcasăEconomieDelgaz Grid anunţă o investiţie de 79 milioane lei pentru modernizarea reţelei...

Delgaz Grid anunţă o investiţie de 79 milioane lei pentru modernizarea reţelei şi implementarea SMART cu fonduri europene în judeţul Neamţ

Vor fi instalate peste 11.000 contoare inteligente la consumatori casnici şi non casnici mici. Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune va fi modernizată pe o lungime de 280 km. În proiect sunt incluse 22 de comune din judeţul Neamţ.

”În cadrul proiectului, demarat luna trecută, vor fi instalate peste 11.000 de contoare inteligente la consumatori casnici şi non casnici mici din 22 de comune din judeţul Neamţ. În acelaşi timp vor fi instalate şi echipamentele necesare pentru funcţionarea sistemului de distribuţie inteligent. Cele 22 de comune în care se vor derula lucrările sunt: Alexandru cel Bun, Bahna, Bicaz-Chei, Bârgăuani, Bodeşti, Borleşti, Cândeşti, Costişa, Dobreni, Dragomireşti, Hangu, Mărgineni, Negreşti, Pângăraţi, Podoleni, Rediu, Români, Ştefan cel Mare, Tazlău, Trifeşti, Valea Ursului şi Zăneşti”, anunţă compania.

Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune din localităţile incluse în proiect va fi modernizată pe o lungime de aproape 280 km, ceea ce reprezintă 90% din reţeaua existentă în zonele ce fac obiectul investiţiei.  Principalele lucrări constau în înlocuirea a peste 2.000 de stâlpi de reţea şi montarea a aproape 1.500 de stâlpi de branşament, înlocuire conductoare, instalarea de noi posturi de transformare, montarea a 52 noi firide de distribuţie.

Investiţia, în valoare totală de aproape 79 milioane de lei, este cofinanţată cu peste 43 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT EU (prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 10: Creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale şi reziliente a economiei), contribuţia companiei fiind de peste 35,5 milioane de lei (TVA inclus).

Pe lângă contorizarea inteligentă, realizarea proiectului urmăreşte şi atingerea unor obiective generale: reducerea timpilor de întrerupere a serviciului şi a numărului de deranjamente/incidente, mai ales a celor neplanificate; monitorizarea alimentării cu energie de la nivelul nodurilor reţelei până la nivelul consumatorului şi intervenţia rapidă, de la distanţă, în cazul unor disfuncţionalităţi, întreruperi etc.; reducerea pierderilor, atât de natură tehnică, cât şi comercială prin menţinerea parametrilor energiei livrate în zona valorilor nominale.

Contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii şi facilităţi, şi anume:

indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;

Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienţilor o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;

Facilitează alegerea de către client a unor tarife diferenţiate;

Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;

Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Accesarea surselor de finanţare europeană reprezintă o prioritate pentru compania Delgaz Grid în vederea realizării obiectivelor de modernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie. La acest moment, şase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 mil. euro), cu finanţări de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane euro), se află în diferite stadii de implementare.

Trei proiecte ce presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a cinci staţii de transformare din judeţul Vaslui, două din judeţul Botoşani şi două din judeţul Suceava sunt la momentul de faţă în diferite faze de implementare.

Alte trei proiecte, ce vizează modernizarea reţelei de distribuţie şi montarea de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iaşi şi Suceava, dar şi în judeţul Neamţ.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze natu-rale de peste 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghi-ta, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

 

Ultimele Articole