AcasăExterneDelirul lui Putin impune în universități o nouă materie despre "măreția rusă"....

Delirul lui Putin impune în universități o nouă materie despre “măreția rusă”. “Occidentul se prăbușește, viitorul nostru strălucește”

În universitățile din Rusia va apărea o nouă materie obligatorie, care va studia “ideologia rusă”. Surse apropiate Kremlinului au declarat că noua materie urmărește să elimine din instituțiile de învățământ din Rusia gândirea liberală și principiile care o caracterizează. Jurnaliștii siteului independent Meduza au discutat despre această nouă abordare în universitățile din Rusia cu două persoane apropiate Kremlinului.

“Tinerii trebuie să înțeleagă ideologia – adică unde se îndreaptă Rusia și de ce”, spune una dintre sursele apropiate biroului președintelui rus. Școlile publice din Rusia au introdus deja un modul ideologic obligatoriu “Conversații despre ceea ce contează”.

Scopul modulului este de a-i face pe copii să creadă că Rusia a fost forțată să înceapă “operațiunea militară specială” în Ucraina și că “naționaliștii” ucraineni pur și simplu nu i-au lăsat de ales. “Ideologia rusă” va deveni o parte obligatorie a educației universitare. Acest nou curriculum ideologic este supravegheat de Serghei Kiriyenko, prim-adjunct al șefului Administrației Președintelui.

Departamentul pentru proiecte sociale al Kremlinului, care se ocupă de obicei de sistemul de învățământ superior, va fi înlocuit cu Consiliul de Stat care va elabora materia. Consiliul de Stat este condus de un apropiat al lui Kiriyenko, Alexander Kharichev. Un alt expert implicat în proiect este Andrey Polosin, șeful relațiilor regionale la Rosatom (corporația de stat pentru energie nucleară a Rusiei, unde Kiriyenko a lucrat în trecut). 

De dezvoltarea curriculum-ului se va ocupa o organizație coordonată de Kiriyenko. Nu se știe încă exact ce va conține fiecare modul. Ceea ce este clar însă este faptul că toți presupușii curatori sunt loiali actualului guvern rus. Potrivit surselor Meduza, “cursul ideologic” va fi împărțit în patru module:

  • “istoric”. Deocamdată, se presupune că acesta va fi supravegheat de fostul ministru al culturii și consilier prezidențial Vladimir Medinski;
  • “Cod cultural” . Șeful Ermitajului, Mihail Piotrovski, ar putea deveni curatorul acestuia;
  • “Rusia în lume” . Presupusul curator este politologul Serghei Karaganov;
  • “Imaginea viitorului”. Un posibil curator este șeful Institutului Kurchatov, Mihail Kovalciuk.

Mihail Piotrovski a dat un interviu în vara anului 2022 în care a declarat: “Suntem cu toții militariști și imperialiști. Războiul este afirmarea de sine a unei națiuni”. Iar Mihail Kovalciuk este considerat un membru al “cercului intim” al lui Vladimir Putin. La rândul său, profesorul HSE Serghei Karaganov este membru al Consiliului prezidențial pentru drepturile omului, precum și al unui consiliu consultativ științific din cadrul Consiliului de Securitate.

El a descris războiul dintre Rusia și Ucraina în felul următor: “Aceasta este soarta Rusiei – să se afle în prima linie a frontului. Trebuie să ne unim, să stăm și să învingem. <…> Împotriva noastră se află marele Occident, care va începe și el să se prăbușească mai devreme sau mai târziu. Avem alături de noi un număr mare de țări care sunt mulțumite că am subminat și subminăm dominația Statelor Unite și a Occidentului. Majoritatea țărilor din lume sunt gata să interacționeze și să coopereze cu noi.”

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.