AcasăPoliticDemnitarii României au cele mai nesimţite salarii din Europa

Demnitarii României au cele mai nesimţite salarii din Europa

Potrivit unui raport al jurnaliștilor de la Adevărul, aproape nouă salarii medii pe economie intră lunar în conturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale premierului Victor Ponta. Nicio altă ţară europeană nu egalează „performanţa“ României.

Pentru 48 de demnitari – printre care preşedintele, premierul, miniştri, şefii Parlamentului sau şefi de servicii secrete – salariile s-au majorat semnificativ începând de la 1 august, prin Ordonanţa de Guvern 14 din 2015. Astfel, Klaus Iohannis, Victor Ponta şi preşedinţii camerelor Parlamentului, bugetarii cu cele mai mari salarii, au ajuns să câştige într-o lună 21.540 de lei, adică 4.895 de euro. În apărarea lor, demnitarii au invocat faptul că fostul nivel al salarizării pentru cei mai importanţi oameni în stat, de aproximativ 1.500 de euro, era unul dintre cele mai mici din Europa.

Potrivit “indicelui nesimțirii salariale a demnitarilor”, sursa citată a făcut un top al țărilor din UE privind raportul dintre salariile medii brute și veniturile demnitarilor.

În topul clasamentului se află România, urmată de Bulgaria și Ungaria. Nici țările occidentale nu fac excepție. Franța ocupă onorabilul loc 4, iar Luxemburg 5. Țările nordice se află “la coada topului”. Suedia se regăsește pe locul 12, iar Norvegia pe 15.

 

 

Ultimele Articole