Deținutul Relu Fenechiu, vedetă absentă la inaugurarea noii piste a Aeroportului Iaşi

Festivitatea de inaugurare a noii piste a Aeroportului Iaşi s-a desfăşurat pe pista veche, unde a fost instalat un cort uriaş, participanţii la eveniment asistând şi la aterizarea cursei Tarom Roma-Iaşi.

 

La festivitate, la care au asistat peste o mie de persoane, au participat şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, primarul Gheorghe Nichita, parlamentari şi şefi de instituţii din Iaşi. De asemenea, la ceremonie au fost prezenţi prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu şi Simona Man, preşedinte al PPDD.

 

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a spus în discursul său că România nu poate fi legată de Uniunea Europeană cu lanţuri, ci prin infrastructură, el adăugând că ”provinciile româneşti sunt unite, dar nu sunt integrate”.

 

”Dezvoltarea Iaşiului înseamnă dezvoltarea Moldovei, iar dezvoltarea Moldovei înseamnă dezvoltarea României. Mă bucur că ieşenii au înţeles că mamele noastre nu ne-au făcut nici pesedişti, nici liberali, nici democrat-liberali, ci români şi majoritari ortodocşi. Noi trebuie să învăţăm să gândim pentru România, nu cu patimă politică”, a afirmat ministrul Transporturilor.

 

La rândul său, preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a spus că bucuria Iaşiului legată de modernizarea aeroportului nu ar trebui să însemne tristeţea Sucevei şi a Bacăului, oraşe, care la rândul lor, dispun de aeroporturi.

 

”Aeroportul din Iaşi, alături de cele din Suceava şi Bacău, constituie pilonii pe care trebuie să se dezvolte întreaga regiune. Fără aeroport nu aveam şansa dezvoltării”, a afirmat Adomniţei.

 

El a spus că principala solicitare a investitorilor ieşeni la adresa Guvernului este realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.

 

Directorul Aeroportului Iaşi, Marius Bodea, a spus, la festivitate, că lucrările la noua pistă s-au desfăşurat fără sincope, investiţia fiind terminată cu aproape un an mai devreme faţă de termenul stabilit prin contract cu constructorii.

 

”Sunt trei milioane de metri cubi de pământ excavaţi. S-a lucrat pe teren minat, pentru că s-a găsit muniţie. Îi mulţumesc lui Relu Fenechiu, părintele acestui proiect”, a spus Marius Bodea.

 

De altfel, directorul Aeroportului Iaşi a citit un mesaj adresat de Relu Fenechiu, încarcerat în Penitenciarul Iaşi, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”.

 

În mesajul transmis la inaugurarea investiţiei, fostul ministru al Transporturilor aminteşte că a pus presiune pe toate guvernele de după 2004 pentru realizarea investiţiei.

 

Festivitatea a durat două ore, în cadrul ceremoniei fiind inclusă şi o slujbă de sfinţire a noii piste, oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei IPS Teofan şi de episcopul romano-catolic Petru Gherghel.

 

Noua pistă de aterizare-decolare a Aeroportului Internaţional Iaşi, realizată de UTI Grup în asociere cu Max Bogl locale România şi Vega ’93, are o lungime totală de 2.400 de meteri, iar joi au fost inauguraţi primii 2.150 de metri, urmând ca până în noiembrie să fie finalizată întreaga lucrare.

 

Această lucrare face parte din programul de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului Iaşi, care cuprinde, pe lânga construcţia pistei, extinderea parcării aeronavelor şi construcţia unui nou terminal de pasageri. Proiectul beneficiază de finanţare europeană în valoare totală de 56,7 milioane de euro.

 

Lucrările la noua pistă flexibilă de la aeroportul Iaşi au început în 7 august 2013, iar lucrările au inclus realizarea pistei de decolare – aterizare, a căii de rulare, extinderea platformei şi a drumului perimetral, precum şi instalaţia de balizaj.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed