Deprecierea leului micşorează sumele primite de câştigătorii fondurilor UE

0
Deprecierea leului micşorează sumele primite de câştigătorii fondurilor UE

Deprecierea leului din ultima perioadă dă mari bătăi de cap companiilor care reuşesc să atragă fondurile europene. Cu toate că vor primi până la urmă banii Uniunii, managerii constată că socotelile iniţiale nu se mai potrivesc.

"Să spunem că sunt un beneficiar care a depus finanţare în iunie 2008, pe programul de finanţare a microintreprinderilor.În luna respectivă se lua în calcul cursul inforeuro. Cursul inforeuro era undeva pe la 3,64-3,65 ron/euro. Proiectul pe care l-a depus beneficiarul s-a semnat în lei. Nu sunt preţuri actualizate, sunt preţurile de atunci. Dacă atunci aveam un curs euro şi puteam să cumpărăm ceva la acel curs euro, în momentul în care vom putea implementa proiectul, vom avera un curs euro cu circa 20% mai mare", a declarat Ciprian Nicolae, consultant fonduri UE, ConsTrain.

Chiar dacă au obţinut fonduri europene, multe firme se află în postura de a renunţa la ele. Asta pentru că, datorită diferenţelor de curs, cheltuielile au crescut, iar finanţările europene au devenit insuficiente.

"Tot ce înseamnă achiziţie care ţine de cursul euro, serviciile şi alte produse de import, sunt mai scumpe. În proiec, Ministerul îmi decontează doar suma în lei, suma pe care eu am gândit-o anul trecut", a mai adăugat Ciprian Nicolae.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că nu poate face nimic în această situaţie. Potrivit contractelor de finanţare, diferenţele de curs valutar trebuie suportate de beneficiari.