Deputații au modificat ordonanța pe energie! Prețul maxim este de 1,3 lei/kWh

Comisiile de industrii şi politică economică din Camera Deputaților au adoptat raport favorabil la Ordonanţa de Urgenţă 119/2022 privind energia. Au fost aprobate amendamentele depuse de partidele din coaliţia de guvernare, printre care şi stabilirea unui preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii indiferent de nivelul de consum.

Există o noutate și anume că facturile vor fi emise în baza consumului lunar (dacă trimitem index-ul) sau în baza unei medii la trei luni/regularizarea. Practic, nu se mai face raportare la consumul de anul trecut.

Există patru plafoane de preț. Cel mai mic fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi printre care pentru cei cu dispozitive medicale esențiale; pentru familiile cu 3 copii pana în 18 ani sau 26 de ani – dacă urmează cursuri universitare; pentru familiile monoparentale.

Prețul de 0,80 lei/kwh se aplică pentru de până în 255 kWh.

Prețul de 1 lei/kWh se aplică pentru IMM-uri, spitale (public și privat), școli, grădinițe, creșe (public și privat), biserici, servicii publice, Metrorex, industria farmaceutică, institutele de cercetare.

Prețul maximum, 1,3 lei/kWh (sau prețul din contract care poate fi mai mic, spre exemplu: 1,2 lei/kWh), va fi plătit pentru consumul de peste 25 kWh pe lună și pentru industriile mari.

Consumurile mari pentru casnici se calculează astfel: între 0 kWh – 255 kWh (dar maximum 300 kWh) = preț de 0,80 lei/kwh. Diferența dintre 300 kWh și 250 kWh se va factura cu maximum 1,3 lei/kWh. Dacă tot consumul este de peste 300 kWh, atunci prețul va fi de 1,3 lei/kWh.

Aceste valori vor fi validate sau modificate de plenul Camerei Deputaților, camera decizională.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed