Detoxifierea la nivel fizic, mental și emoțional

Un program de detoxifiere eficient are nevoie de aparatură specializată, cât și de monitorizarea și îndrumarea a unei întregi echipe de specialiști, susține dr. psihoterapeut Roxana Macrin, din cadrul Centrului de Resetare a Sănătății Quantica 720.

Detoxifierea. Metode propuse de medici și nutriționiști cu vastă experiență

Roxana Macrin ne-a vorbit despre necesitatea detoxifierii, dar și despre motivele pentru care ajungem la aceste proceduri.

Sunt sigură că unii dintre voi își doresc deja să ajungă la un astfel de program. În curând veți petrece cel puțin o săptămână de sărbători în care corpul vostru va trebui să susțină excesul de mâncare, băutură, cadouri și voie bună, dar și de toxine care care ajung în corpul vostru, pe lângă cele care se găsesc deja, acumulate de peste ani. 

Dr. Psihoterapeut Roxana-Anca Macrin, Quantica720

Toxinele pe care corpul nu le poate metaboliza, fiind prea nocive, le respinge deoarece le consideră periculoase pentru el si încercă, firește să le elimine. Filtrele naturale, cum sunt pielea, plămânii, ficatul, rinichii, sistemul limfatic, pot fi însă suprasaturate de prea multe toxine și nu mai sunt eficiente ca mecanisme de curățare naturală. Organismul se apară de toxinele rămase în corp și încearcă să le izoleze, ca să nu mai fie în contact cu ele și să manifeste astfel stări de intoxicare cum ar fi: dureri de cap, tulburări de somn/insomnii, irascibilitate/anxietate/depresie, gust metalic în gură, tulburări de vedere/auditive/memorie, dureri abdominale, balonare, greață, constipație/diaree, respirație dificilă, oboseală, febră fără motiv, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, stomatite, gingivită, scăderea imunității, durereri musculare și/au articulare aparent fără motive medicale, congestia sinusurilor, secreții postnazale, retenție de apă în țesuturi, probleme cutanate, creșteri constante de greutate.

Stările de oboseală persistente sau problemele cutanate pot fi primele semne care anunță necesitatea eliminarii toxinelor acumulate excesiv în organism. 

  1. Pierderea dificilă în greutate

Există situații în care modificarea dietei și mișcarea nu dau rezultatele așteptate în eliminarea kilogramelor în plus. Ineficiența unui regim de slăbit poate fi cauzată de rezistența unor programe psihice și/sau de excesul de toxine din organism. Multe dintre aceste substanțe nocive (dioxinele, pesticidele) sunt lipofile, ceea ce înseamnă că toxinele sunt depozitate în grăsimea corporală, acestea devenind mult mai dificil de eliminat. În curele de slăbire, mai ales metalele grele care sunt stocate intra și extra celular, în grăsime,  sunt eliberate treptat în circulație, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care apar simptome neuropsihice violente și lipsa de energie.

  1. Starile inexplicabile de epuizare

Chiar dacă vă odihniti 7-8 ore pe noapte sau aveți tulburări de somn, important este cum vă simțiți dimineață. Dacă vă treziți cu stări de epuizare indiferent cât ați dormit, cantitatea de toxine acumulată în organism ar putea fi o cauză importantă, din pricina suprasolicitării glandelor suprarenale. Stresul cronic rezultat produce disfuncții la acest nivel și contribuie la instalarea stărilor accentuate de oboseală. Cel mai bun exemplu de astfel de toxină este cofeina care, în exces, afectează în mod direct glandele suprarenale.

  1. Insomnia

Nivelul ridicat al toxinelor în corp determină și o creșere semnificativă a cantității de cortizol (hormon al stresului) secretată și eliberată în organism. În mod normal, nivelul cortizolului ar trebui să fie mai ridicat în prima parte a zilei și mai scăzut seara. Atunci când producția hormonului este dezechilibrată de diferiți factori, așa cum este toxicitatea cronică, secreția cortizolului rămâne crescută și în a doua parte a zilei, afectând capacitatea de relaxare naturală a corpului și determinand instalarea insomniei și starea de anxietate.

Stresul, boala secolului 21. Ieșirea din labirintul unei vieți ca un calvar

  1. Tulburările de gândire, concentrare

Cercetătorii au descoperit că anumite toxine (în special aspartamul și glutamatul de sodiu din alimentele procesate, băuturi răcoritoare, pastă de dinți), pot afecta în mare măsură funcțiile cognitive. Aceste substanțe chimice se mai numesc și excitotoxine, deoarece au rolul de a stimula celulele nervoase atât de mult, încât determină o stare de agitație, care accelerează fluxul gândirii și modifică undele cerebrale normale ale creierului, resimțită o stare de anxietate de către consumator.

  1. Migrenele fără cauze obiectivizate

Durerile de cap frecvente, fără o explicație aparentă, pot fi cauzate și de toxinele acumulate excesiv în organism și/sau de consumul insuficient de apă. Substanțele incriminate cel mai des sunt aspartamul, glutamatul de sodiu, metalele grele, coloranții artificiali și conservanții.

  1. Schimbările de dispoziție

Oscilațiile de dispoziție pot fi cauzate de tulburările hormonale.Unele toxine, sau alimente mâncate în exces sau preponderent, au structuri asemănătoare chimic cu diverși hormoni (soia, hormonii de creștere din carnea de pui, curcan, vită), așa cum sunt xenoestrogenii, de exemplu interferă cu secreția normală a hormonilor. Până și substanțele numite BPA sau ftalați (provenite din ambalajele din plastic) s-au dovedit a fi cauze posibile ale tulburărilor hormonale în cadrul studiilor derulate de unii cercetatori.

  1. Mirosul corporal neplăcut

Respirația neplăcută (halena) sau mirosul deosebit de pregnant al transpirației și al materiilor fecale sunt indicatori posibili ai dificultății cu care ficatul și colonul se străduiesc să eliminele toxinele din organism.

  1. Constipația

Persoanele care nu elimină zilnic materiile fecale din colon din pricina constipației sunt predispuse unui risc crescut de toxicitate a sângelui. 

  1. Durerile musculare

Dacă suferiți de dureri musculare fără o cauză diagnosticată medical, cantitatea mare de toxine din organism poate fi cauza. Unele substanțe nocive acumulate din corp stimulează receptorii durerii de la nivelul mușchilor, provocând spasme și dureri musculare.

  1. Reacțiile cutanate

Atunci când ficatul nu reușeste să elimine toxinele cu care organismul intră în contact, pielea preia aceasta funcție. Astfel, crește riscul apariției acneei, eczemei sau a furunculului. Când filtrele naturale sunt astupate de prea multe toxine, corpul uman fie transpiră mai abundent decât înainte  (deoarece încearcă să înlăture obstacolul), fie mai puțin, deoarece glandele sudoripare sunt blocate.

  1. Sensibilitatea la mirosuri

Persoanele cu hipersensibilitate la mirosuri, simptom care debutează brusc, suferă de regulă de toxicitate cronică. Ficatul nu reușește să detoxifice organismul și determină instalarea acestui simptom, care se asociază cu debutul durerilor de cap și al senzațiilor de greață.

  1. Intoxicațiile cu metale: cadmiu, mercur, aluminiu, amalgam, nichel, arsenic, plumb

Metalele grele, ca de exemplu mercur, plumb sau cadmiu, sunt răspândite în mediul înconjurător și acest lucru produce poluarea mediului. Principalele surse de intoxicare pot fi: cutiile de metal (dozele de suc, conservele), foliile de aluminiu, legumele si fructele tratate chimic. Mai mult decat atât, ele se acumulează în organismul oamenilor și provoacă grave afecțiuni nervoase, tulburări ale imunității și chiar anumite forme de tumori.

Știați că stresul îngrașă? Recomandările nutriționiștilor pentru a evita kilogramele în plus

Plumbul este un metal din mediu (produs de fumul de țigară sau de gazele de eșapament ale vehiculelor) care intră în organism pe căile respiratorii, poate ajunge în organism din alimentele ambalate sau păstrate în vase ce au in compoziție plumb sau din conductele de apa. Metalul se găsește în concentrații mai mici și în bere și chiar țuică, sau prin consumul de fructe și legume din zone puternic poluate și astfel se acumuleaza în oase, organe și grăsime. Plumbul poate da dureri de cap, pierderi de memorie, pierdere în greutate, slăbiciune musculară, piele palidă, probleme tiroidiene, irascibilitate, impotență, scăderea libidoului, insomnii, confuzie, depresie, iar în intoxicațiile severe poate produce insuficiență renală cronică, orbire temporară sau chiar permanentă, convulsii, leziuni la nivelul creierului sau chiar poate fi un factor ce dezvolta boala Alzheimer.

Efectele mercurului asupra sănătății

Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanată, digestivă sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul începe să se evapore și poate fi absorbit pe cale respiratorie), cea din urmă fiind forma frecventă de expunere în mediul poluat. Plombele dentare din amalgam și peștii răpitori (somonul, tonul de dimensiuni mari, peștele-spadă, rechinul) sunt principalele surse de contaminare cu acest metal. 

Și unele tipuri de pesticide îl pot conține, dar și cerealele și legumele stropite sunt contaminate. Intoxicația cu mercur are o simptomatolgie foarte asemănătoare cu cea a bolilor psihice. Pacientul are stări de instabilitate psihică, dureri de cap, oboseală permanentă, amețeli, tulburări de somn. Se poate produce chiar o inversare a timpului de somn, prezentând somnolență diurnă și insomnie nocturnă. Când valorile absorbției de mercur sunt crescute, apar simptome precum tremurul ploapelor și al mâinilor, stări de anxietate, timiditate, nesiguranță sau iritabilitate, probleme în coordonarea mișcărilor, de vorbire și de auz (deoarece mercurul afectează sistemul nervos central), dar și insuficiență renală. Bebelușii expuși la metilmercur în viața intrauterină sau în primele luni de viață pot suferi malformații sau probleme neurologice. 

În orașele mari, cantități mari de arseniu, nichel și cadmiu din aerul atmosferic afectează semnificativ sănătatea oamenilor. Arsenicul este emis din instalațiile industriale, el se folosește la fabricarea semiconductorilor, a bateriilor de autoturisme, la îmbunătățirea proprietăților unor metale sau aliaje, etc. Efectele arsenicului asupra sănătății sunt grave chiar și atunci când expunerea este mică, el poate produce iritații la nivelul stomacului, plămânilor, intestinelor, afecțiuni ale pielii, scaderea producerii de celule albe și roșii în sânge. In cazuri mai grave, când cantitatea de arsenic se acumulează în organism, crește riscul de cancer limfatic, pulmonar, de ficat și piele.

  1. Evenimentele și relațile toxice

Relațiile „toxice” ale trecutului și evenimentele emoționale negative, traumele, sunt stocate în corp și psihic în subconștient. De aceea în timpul unui program de detoxifiere acestea încep să se elibereze, dând manifestări de frică și nevoia de a fugi/ de a părăsi programul, sau de irascibilitate, până la furie, emoții cărora mintea încearcă să le dea explicații logice și de aceea este cunosctut că pacienții programelor de detoxifiere sunt deosebit de sensibili. Aspecte emoționale ale vindecării se datorează deci corpului emoțional dar și a celui fizic ce nu pot fi separate, iar emoțiile „trăiesc” în corpul nostru fizic mult timp după ce evenimentul emoțional real poate să fi trecut. Ceea ce mâncăm, gândim și simțim afectează corpul fizic, dar și emoțional și invers. Detoxifierea fizică atarge după sine iețirea la suprafață a vechilor suferințe emoționale și a temerilor suprimate și  de cele mai multe ori fără posibilitatea de a le identifica și vindeca de unul singur. Curățarea corpului nostru emoțional este deci la fel de vitală ca aceea a corpului fizic. 

Detoxificarea organismului presupune detoxifierea fizică prin consumul unei diete ușoare, bazate pe consumul unor ceaiuri și amestecuri bine studiate de legume, hidratare intensă. Însă nu este suficient, deoarece toxinele sunt înglobate și la nivel celular și pot fi mobilizate numai cu aparatură electromedicală și programe specializate în detoxifiere celulară – TimeWaver și Global Diagnostics. 

În aceste condiții, programele de detoxifiere la nivel fizic și emoțional trebuiesc atent monitorizate și susținute de medic, nutriționist, psiholog, specialist în aparatură elecromedicală, specialist în masaje de drenaj limfatic și relaxare dar și specialist în medicină tradițională.

Dr. Psih. Roxana-Anca Macrin, Psihoterapeut Integrativ & Transpersonal, Specialist în Medicină Alternativă

 

Stresul, boala secolului 21. Abordări holistice în combaterea stresului

 

A răspuns întrebărilor noastre despre detoxifiere și Costel Coravu, coach în cadrul Centrului de Resetare a Sănătății Quantica 720.

Ce este detoxifierea?

Când ne gândim la detoxifiere ne gândim la eliminarea toxinelor.

Dacă ne gândim la domeniul fizic, al materiei, în sens propriu toxinele sunt substanțe chimice “otrăvitoare” care contribuie la diminuarea sau chiar încetarea vieții.

Costel Coravu, Coaching Specialist Quantica 720

Dacă însă ne gândim la domeniul mental, care ar fi echivalentul toxinelor chimice și cum ar putea avea loc detoxifierea?

Plecând de la ipoteza că sisteme biologice au doar două regimuri de funcționare – apărare și respectiv creștere/înmulțire –  organismele vii sunt înzestrate cu “programe” care le ajuta să fugă/să se apere de “toxine” (care amenință viața) și să se apropie de nutrienți (care stimulează/susțin viața).

Din această perspectivă putem considera că acele moduri de gândire/convingeri care stimulează viața (plasând persoana în cauză în regimul de creștere/dezvoltare) pot fi asimilate cu nutrienții, în timp ce acele moduri de gândire care contribuie la diminuarea sau chiar dispariția vieții (plasând persoana în cauză în regimul de apărare) pot fi asimilate cu toxinele.

Cine are nevoie de detoxifiere?

Având în vedere raționamentul de mai sus, este evident că persoanele care au nevoie de detoxifiere sunt cele care se plaseaza în mod preponderent și excesiv în apărare. Și cum studiile de specialitate afirmă că pentru a ne înscrie ca ființe umane pe o spirală de creștere/dezvoltare este necesar să petrecem minim 75% din timpul de veghe în regim de creștere/dezvoltare, îndrăznesc să afirm că marea majoritate a oamenilor au nevoie de un proces de detoxifiere mentală mai mult sau mai puțin intens/de durată în funcție de stadiul în care se află fiecare.

Ce se întâmplă în urma unui process de detoxifiere mentală? Nimic altceva decât creșterea nivelului de putere, libertate și pace interioară, întrucât procesul de detoxifiere mentală nu este altceva decât un process de ridicare a nivelului de conștientizare sau altfel spus de racordare la adevăr!

Toxinele mentale nu sunt altceva decât minciunile pe care ni le spunem în mod repetat și cărora le acordăm calitatea de adevăr!

Cum se poate realiza detoxifierea?

Primul pas în detoxifierea mentală este constituit de racordarea la realitate, prin distingerea dintre fapte/obiecte/fenomene… observabile și interpretările/semnificațiile pe care le acordăm acestora.

Al doilea pas este discernământul între interpretările eronate și cele care sunt în armonie cu adevărul/realitatea și renunțarea sau înlocuirea vechilor interpretări/semnificații, plasate în regimul de apărare, cu cele noi, plasate în regimul de creștere/dezvoltare.

Atfel spus, renunțarea la filtrele vechi, prin intermediul cărora “vedem” lumea și cele din jur (inclusiv pe noi înșine), pe care le-am creat sau adoptat de cele mai multe ori neconștient și schimbarea lor cu altele noi, create și adoptate de această dată în mod conștient/intențional!

Consecințele detoxifierii mentale, a racordării la adevăr, sunt creșterea nivelului de putere și energie și odată cu ele a capacității de a manifesta ceea ce fiecare își dorește în viață.  Pentru că nimic consistent și de durată nu se poate clădi pe minciună ci DOAR pe adevăr.

Procesul de detoxifiere mentală este dificil a fi realizat de unul singur, întrucât fiecare dintre noi fiind creatorii propriilor toxine și pe care le considerăm neconștient ca fiind adevărate, nici măcar nu le mai punem sub semnul întrebării. Așa ca un ajutor important și eficace poate veni din partea unei persoane care să știe să provoace/combată adevărurile noastre și să ne deschidă ușa către alte moduri/filtre prin care să vedem lumea și pe noi înșine. O astfel de persoană poate fi un coach sau un alt specialist în domeniul sprijinirii mentale a oamenilor.

Care sunt greșelile pe care le putem face?

Cea mai frecventă greșeală pe care cineva cu un nivel de “toxifiere” ridicat o poate face este “automedicația” sau altfel spus convingerea că este suficient de inteligent și are suficiente cunoștinte pentru a se “descurca“ singur.

În cazul celor care au curaj și se angajează într-un proces de detoxifiere mentală, o greșeală frecventă este generată de incapacitatea de a renunța la vechile moduri de gândire și blocarea în “a avea dreptate” care este cu totul altceva decât a cunoaște adevărul.

Costel Coravu, Coach acreditat PCC ICF, MGSCC Executive and Team Coach, LIM Team Coach, ICA Learning Leader

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed