DEUTSCHE WELLE: Chişinăul simte că situaţia din Ucraina va degenera

Asta după ce, săptămâna trecută, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a înştiinţat conducerea ţării despre pregătirea unor provocări din partea forţelor separatiste de la Tiraspol.

 

Liderul PD, Marian Lupu, a explicat că alianţa de guvernare s-a văzut nevoită să trimită mesajul respectiv la Bruxelles, deoarece „lupta geopolitică ce se dă pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi în regiune, devine din ce în ce mai dură”. Potrivit liderului democrat, Acordul de Asociere Moldova-UE trebuie semnat până în vara anului curent, pentru ca Parlamentul actual să reuşească să-l ratifice în actuala sesiune. El a dat asigurări că în actuala coaliţie de guvernare nu există nici un fel de divergenţe pe tema semnării Acordului de Asociere cu UE. Marian Lupu a spus că evenimentele din această regiune fac parte dintr-un mare joc de interese geopolitice între Occident şi Federaţia Rusă. Din acest motiv, “politica internă şi externă a Republicii Moldova trebuie să fie una prudentă, bine gândită, analizată, fermă şi calculată”.

 

În ultimele trei zile, pe internet au apărut mai multe informaţii (unele bine fundamentate) despre trimiterea în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a cel puţin 700 de militari din forţele speciale ruse. Chişinăul nu a confirmat deocamdată aceste informaţii, dar la Tiraspol şi în celelalte câteva raioane controlate de administraţia separatistă s-a instaurat o atmosferă de ajun de război. Pe străzi circulă tot mai des militari, oamenii îşi fac provizii, iar unii pleacă din Transnistria pentru a nu fi recrutaţi în aşa-numita armată transnistreană. „Am auzit informaţia că Rusia ar fi trimis în Transnistria 700 de militari din trupele speciale. Verificăm această informaţie”, a menţionat premierul moldovean Iurie Leancă. Pe de altă parte, el a spus că “focarul din Crimeea doar va spori colaborarea moldo-ucraineană” şi nu a exclus că în zilele următoare va efectua o vizită la Kiev.

 

Ministerul de Externe al Ucrainei a anunţat Chişinăul că Grupul Operativ al forţelor militare ruse din Transnistria recrutează voluntari în rol de provocatori, cu scopul destabilizării situaţiei în regiunea Odesa din Ucraina. Nici un oficial rus nu a dezminţit această informaţie, iar Serviciul de Frontieră al Ucrainei a demarat o operaţiune pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, cu scopul împiedării provocatorilor să intre în Ucraina.

 

Pretinsul serviciu vamal transnistrean patrulează spaţiul aerian din apropierea Ucrainei cu aparate de zbor ale aviaţiei civile. Potrivit informaţiei postate pe site-ul psedo-instituţiei, scopul acestei acţiuni este contracararea contrabandei.

 

Iar la Chişinău se încearcă ruperea coaliţiei pro-europene, prin mituirea unor deputaţi şi prin finanţarea masivă din exterior a formaţiunilor politice ostile cursului pro-european de dezvoltare a ţării. Mai nou, la Chişinău au apărut portaluri de ştiri, foarte bine făcute, care elogiază regimul separatist de la Tiraspol şi încearcă să justifice intervenţia armată a Rusiei în Crimeea, iar pentru jurnaliştii moldoveni sunt organizate concursuri „pentru cea mai bună reflectare în mass-media a activităţii Comunităţii Statelor Independente (CSI)”.

 

Nu s-a stins nici focarul de separatism de la sudul Republicii Moldova, în Autonomia Găgăuză, acolo unde administraţia locală a organizat recent un referendum ilegal menit să contureze, chipurile, opţiunea anti-europeană a populaţiei de acolo şi loialitatea faţă de Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

 

Luni, 10 martie, Adunarea Populară de la Comrat (legislativul local) a anunţat oficial că va pune în discuţie „subiectul separării Găgăuziei de Republica Moldova”. „Dacă Moldova va continua să încalce Legea privind statutul special al Găgăuziei, Adunarea Populară va pune în discuţie desfăşurarea unui referendum privind ieşirea regiunii din componenţa Republicii Moldova”, a declarat deputatul local Ivan Burgudji.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed