Fermierii:Dezastru în agricultură, de unde mai creşte România în 2012? Tabără: De ce nu irigaţi?

Producţiile agricole record ale lui 2011 care au contribuit, decisiv, la creşterea economică din acest an au toate şansele să nu se mai repete la anul şi să pună în pericol fragila creştere economică de 2% anunţată de Guvern.  Şi asta pentru că România este afectată de o secetă cumplită care, deja, a compromis, în parte, culturile de anul viitor, spun agricultorii. În plus, situaţia economică a Europei, principalul partener comercial al României, este în degradare continuă iar ţările UE riscă să reintre în recesiune.

Diferenţa dintre un an agricol slab şi unul dezastruos ar face-o cel puţin o lună de ploaie ori zăpadă.

„2011 arată foarte prost  din cauza secetei din ţară. Trebuie măcar o lună, o lună jumate de ploi sau totul va fi pârjolit. Guvernul ar trebui să ia, de pe acum, măsuri ferme de ajutorare a fermierilor precum  montarea instalaţiilor de irigaţii şi stimulente de la buget.     Rapiţa e aproape compromisă, să vedem dacă scăpăm orzul. Eu zic să nu disperăm, încă. Poate vin ploile”, spune, pentru MONEY.RO, Culiţă Tărâţă, cel mai mare fermier al ţării care exploatează 70.000 de ha de pământ în Neamţ şi Insula Mare a Brăilei. Potrivit acestuia, un 2011 atât de bun este posibil să nu mai vedem mulţi ani de acum înainte.

Şi al doilea mare fermier al ţării, Ioan Niculae, cu 55.000 de ha de teren, este categoric: 2012 se prezintă sub auspicii foarte proaste din cauza secetei din ţară iar culturile de orz şi rapiţă sunt compromise total. „Voi face un compromis. O să scot rapiţa la primăvară şi-o să pun porumb şi floarea soarelui. care sunt mai puţin pretenţioase la umiditate. Oricum, şi la grâu estimez o scădere a producţiei cu 30-40%”, arată Niculae. Acesta consideră 2011 doar un an „bun” şi nu „excepţional”. Chiar şi aşa, mare parte din creşterea economică din primele nouă luni ale acestui an s-a realizat pe seama agriculturii. Aproape toată creşterea de 4,4% din trimestrul 3 al anului în curs a fost adusă de agricultură, spune miliardarul Niculae.

Mai puţin prăpăstios este Adrian Porumboiu, cel de-al treilea mare moşier al ţării în funcţie de terenurile exploatate. El  e mai degrabă optimist în ceea ce priveşte anul  agricol 2012 deşi admite că există probleme pe anumite categorii de culturi. „Important e să plouă în primele trei luni ale anului viitor şi vom avea un an bunicel. Eu nu disper, cred că va fi bine. Nu pot să nu recunosc, însă, dependenţa de ploi. Păi, dacă nu tăiam pădurile, nu aveam şi noi ploi mai dese ca în Germania? Contează foarte mult fixarea apei în sol. Acum, trebuie să recunosc că rapiţa e compromisă. O voi scoate şi voi planta porumb. Cât despre execepţionalul an 2011 aş vrea să spun că 2010 a fost mult mai bun. Embargoul rusesc asupra exporturilor de cereale a dus preţurile pieţei la nişte cotaţii de vis. Nu a fost cazul şi anul acesta, cu tot cu producţiile record”, precizează Porumboiu. Rezervele europene de cereale ajung, acum, pentru cinci ani, ajutate mult de producţiile acestui an. Anul trecut erau suficiente doar pentru trei ani, mai spune Porumboiu.

 

Dezastrul pomenit de agricultorii citaţi există doar în minţile lor sau vor să pună presiune pe Guvern privind acordarea de sume suplimentare, spune însă ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. „Îi atrag atenţia domnului Tărâţă că are sisteme de irigaţii şi ar bine să le folosească. Le-au intrat şi banii pe acest an, ar trebui să folosească tehnicile corecte de a lucra pământul. Într-adevăr e o situaţie mai grea acum, însă îi afectează mai mult pe micii fermieri. Cei mari să facă bine să nu mai arunce poveşti în vânt şi să pregătească pământul pentru însămânţările de primăvară”, a răspuns, prin intermediul MONEY.RO, ministrul Tabără.

 

Potrivit acestuia există 2 milioane de ha cu grîu semănat în toamnă din care jumătate este deja răsărit aşa că situaţia din agricultură este departe de a fi dezastruoasă. Cât despre problemele moşierilor cu rapiţa şi orzul ministrul spune că rapiţa este o plantă foarte preţioasă care a mai dat chix parţial şi în trecut, chiar şi într-un an foarte bun  precum 2011. Principala grijă a agricultorilor este să se facă arăturile corespunzătoare astfel încât să se conserve rezerva de apă din sol la 1 aprilie 2012 în condiţiile în care prognoza meteo arată că vor urma precipitaţii normale pentru lunile de iarnă.

 

Din vară, România este afectată de o secetă pronunţată, cantitatea de precipitaţii căzută în ţară fiind infimă. Chiar şi Dunărea este la cote de atenţie cu un debit la intrarea în ţară de sub 1.800 de m³/s.

Prognozele Guvernului pentru creşterea economică de anul viitor sunt de 1,4% în timp ce ale FMI sunt de 2%.  În trimestrele doi şi trei ale lui 2011 creşterea economică a fost pusă, în special, pe seama agriculturii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed