Dezbaterile pe modificările Codurilor penale încep pe 2 mai. Proiectele seamănă izbitor cu OUG 13

0

S-au depus ieri de către grupurile parlamentare PSD-ALDE trei inițiative care vizează modificările și punerile în concordanță a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de provedură civilă cu deciziile Curții, cu Directivele europene și cu deciziile CEDO. Nu facem decât să normalizăm o viață în România, o viață care trebuie să fie gestionată de niște reguli clare. Deciziile Curții Constituționale în foarte multe articole trenează și aceste condiții în care Ministerul Justiției, dar și Parlamentul, în termen de 45 de zile, nu le-a pus în concordanță iată se simțea nevoia punerii în concordanță pentru o anumită normalitate în societate”, susține Florin Iordache, despre noile proiecte PSD-ALDE, publicate miercuri pe site-ul Camerei Deputaților.

 

 

Ministerul Justiției putea să dea ordonanță de urgență, dar, susține Iordache, din informațiile pe care le are, acest lucru nu se va întâmpla. Totodată, el a ținut să invite la lucrările comisiei reprezentanţi reprezentanții forurilor cu prerogative în justiție.

 

 

„Ministerul Justiției nu ia în calcul emiterea unei ordonanțe de urgență, de aceea am și hotărât să începem dezbaterile. Deja a trecut o lună, directiva europeană care privește prezumpția de nevinovăție trebuia să fie adoptată până la 1 aprilie, iată suntem apropae de 1 mai și noi invităm și Ministerul Justiției, dar și asociațiile profesionale, CSM, Înalta Curte, Parchetul General, deci toți cei care sunt doritori să își exprime propriile opinii pot veni și pot face propuneri, astfel încât print-o dezbatere transparentă în Parlament Codurile penale să fie în concordanță atât cu directivele europene, dar și cu deciziile Curții”, a spus Iordache.

 

 

Deputatul USR, Stelian Ion, a ceut amânarea dezbaterilor cu 30 de zile, pe motiv că timpul pentru parcurgerea proiectelor este prea scurt. Totodată, el numește propunerile de modificare a Codurilor penale „terifiante” și spune că infractorii vor crearea unui stat mafiot.

 

 

„Avem de-a face cu niște propuneri absolut terifiante din punct de vedere al statului de drept, al stabilității legisltive. În ciuda aparenței unor discuții așa, civilitate, ceea ce se întâmplă în prezent în Parlament este inimaginabil. Infractorii doresc să creeze un stat mafiot, o legislație care să permită un paradis fiscal în România”, a afirmat deputatul USR.

 

 

La rândul său, deputatul PNL Cătălin Predoiu a afirmat că ar vrea să știe cine a redactat proiecul de modificare a Codurilor penale și acuză că aceste modificări vor să aducă „liniștea celor care ar putea să intre sub sancțiunea legii penale”.

 

 

„N-avem transparență cu privire la redacarea proiecului. Eu aș vrea să știu cine a scris acest proiect, dincolo de antetul domnilor parlamentari PSD-ALDE. Este un proiect construit cu gândul la liniștea celor care ar putea să intre sub sancțiunea legii penale. E un proiect care dorește să acopere nereguli care se întâmplă în viața publică, în lumea afacerilor. Mă refer la anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracțiuni și care sunt relaxate într-un mod exagerat. Pare un proiect făcut astfel încât să dirijeze indirect în dosare aflate pe rolul instanțeelor, la cele la care s-a referit toată lumea – la dosarele domnilor Dragnea și Tăriceanu”, a afirmat Cătălin Predoiu.

 

 

Florin Iordache, autorul controversatei OUG 13 a depus trei proiecte de modificare a Codurilor penale pentru punerea în acord cu Directiva Europeană privind prezumția de nevinovăție. Cele trei propuneri legislative sunt asumate de PSD și ALDE și vor sta în dezbatere publică timp de două săptămâni, urmând ca apoi să fie votate în Parlament.