Dezvăluire despre şomajul din România

În România sunt 629.000 de şomeri (la o rată de 6,8%), dar mai sunt şi alţi 380.000 de români care nu figurează în statisticile de şomaj. Ei spun că îşi doresc un loc de muncă, dar nu fac nimic pentru a se angaja. Pentru a fi şomer, din punct de vedere statistic, trebuie să îţi cauţi activ un loc de muncă.

Anul trecut, 380.000 de români îşi doreau să aibă un loc de muncă, dar nu făceau niciun efort pentru a-şi găsi o slujbă sau nu doreau să înceapă programul de lucru în viitorul apropiat, arată un indicator comunicat ieri pentru prima dată de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, cele 380.000 de persoane care formează „forţa de muncă potenţială adiţională” reprezintă numărul total de persoane care fac parte din populaţia inactivă (definită de numărul total de elevi sau studenţi, pensionari, casnice sau persoane întreţinute) care vor să lucreze, dar care nu îşi caută de lucru (situaţie în care se află 376.000 de persoane) sau care îşi caută de lucru, dar care nu vor să lucreze în perioada imediat următoare (din motive de să­nătate, de exemplu). Majoritatea oame­nilor care formează forţa de muncă potenţială adiţională sunt persoane din mediul rural care nu îşi caută activ un loc de muncă şi care aşteaptă, în general, să primescă oferte de muncă de la angajatorii care vin să îi angajeze sezonier.

 

mai multe, pe zf.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed