Dezvoltatorii ieşeni scot la vânzare sute de case cu defecte nevăzute

„Aer proaspăt, pini ecologici, albăstrele, păsări rare, piste de biciclete şi posibilitatea de hiking” sunt atributele cu care un modern complex rezidenţial încearcă să îşi atragă clienţi. Şi multe din cele o sută de case construite în apropierea Pădurii Uricani, în cadrul complexului, chiar şi-au găsit cumpărători. Aceştia povestesc însă că de la alegerea locului pentru casă, până la mutarea în noile locuinţe, numai de armonie nu a fost vorba între cumpărători şi dezvoltatori. Iar exemplele pot continua. Cel puţin asta arată o documentare a Ziarului de Iaşi pe piaţa caselor. “Au învăţat să mimeze corectitudinea, au învăţat să mimeze o relaţie frumoasă. Dar în acelaşi timp au învăţat să fie ameninţători. Să îţi bage mâna în buzunar şi să te ameninţe”. Casele, în general, vin la pachet cu o sumedenie de defecte ascunse de construcţie: fără talpa de fundare, fără izolaţia podelei, uneori fără tencuială, cu tabla bătută direct pe leaţuri, fără astereală etc.

Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu constructori fără interes direct în piaţă, dar şi cu cumpărători păţiţi. În articolul de faţă, o descriere detaliată a unei amăgiri pe scară mare.

Sunt arătoase şi apar ca ciupercile după ploaie oriunde mai există suprafeţe de teren disponibile în Iaşi sau în localităţile de la periferia Municipiului, sunt simbolul noii clase de mijloc, care vrea să se rupă de viaţa de la bloc şi sunt o afacere profitabilă pentru un sector care a înflorit în Iaşul ultimilor ani. Cu toate acestea, casele nou construite au defecte ascunse şi, ce e mai grav, multe dintre acestea au probleme de structură. „Peste 70% dintre ele ar avea probleme serioase în cazul unui cutremur comparabil cu cel din 1977”, atrage atenţia Dumitru Hriţicu, unul dintre constructorii consultaţi de Ziarul de Iaşi.

„Case care se crapă, se lasă, e ceva care se întâmplă la ordinea zilei în momentul de faţă, în Iaşi. Sunt cartiere întregi construite aşa. Case noi! În Galata, Voroveşti (Miroslava – Valea Ursului) şi altele. La Valea Ursului, un cartier de peste o sută de case, în niciuna nu este talpa de fundare la case şi, în afară de asta, pot să afirm că toţi proprietarii de acolo au plângeri”. Declaraţia, dată de un antreprenor din domeniul construcţiilor care a preferat să îşi păstreze anonimatul, a fost confirmată de proprietarii din complexul amintit mai sus. Cine nu se pricepe la construcţii, riscă să îşi cumpere o casă frumoasă la exterior, dar şubredă la interior, atrag atenţia noii rezidenţi de la poalele Pădurii Uricani.

Articolul integral pe Ziarul de Iași

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed