Director Oltchim: Începând de joi vor fi virate restanţele salariale pentru decembrie şi ianuarie

0
Director Oltchim: Începând de joi vor fi virate restanţele salariale pentru decembrie şi ianuarie

Aproximativ 400 de angajaţi ai combinatului Oltchim protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, scandând “Vrem să muncim”, “Mincinoşii” şi “Demisia”.

“Sunt aproape trei săptămâni de cand protestăm. Suntem nemultumiţi de restanţele salariale şi de lipsa perspectivei de repornire a combinatului la capacitatea de 65%. Am ieşit zilnic la pavilionul administrativ, am blocat drumurile naţionale 64 şi 67, am protestat la Prefectura şi Primăria Râmnicu Vâlcea, am fost şi la Guvern, dar nu ne bagă nimeni în seamă. Cerem anularea ordinului de concediere colectivă şi salariile restante. De trei luni nu am luat salariile. Am primit 400 de lei de la începutul anului şi până acum”, a spus unul dintre protestatari.

La un moment dat, directorul combinatului, Mihail Tălpăşanu, a venit în rândul protestatarilor, anunţându-i că începând de joi li se vor vira restanţele salariale aferente lunilor decembrie 2012 şi ianuarie 2013.

Aproape 1.000 de angajaţi de la Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu au protestat, marţi, în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale şi că urmează să fie disponibilizaţi.

Sindicaliştii cer accesarea urgentă de către SC Oltchim a capitalului de lucru în sumă de 45 milioane de euro, necesar repunerii în funcţiune la 65 la sută din capacitatea instalaţiilor din activul Râmnicu Vâlcea, urmată de repornirea instalaţiilor Petrochimie Arpechim Piteşti, Monomer şi Policlorura de vinil. Totodată, sindicaliştii solicită ca planul de reorganizare a companiei să includă cu prioritate funcţionarea Oltchim cu toate instalaţiile (inclusiv Petrochimie Piteşti, PVC şi Monomer), dar şi capitalizarea societăţii prin majorarea capitalului social, prin conversia creanţelor Electrica, AVAS, bănci în acţiuni.

 

Angajaţii de la Oltchim mai solicitau ca salariile şi tichetele de masă restante ale salariaţilor să fie acordate până în 10 aprilie, privatizarea Oltchim, activele Râmnicu Vâlcea şi Petrochimie Piteşti, să se facă din procedura de insolvenţă, împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti, în iunie 2013. Sindicaliştii vor ca administratorii judiciari să găsească soluţii pentru menţinerea instalaţiilor în funcţiune până la privatizarea societăţii, în iunie 2013 şi să renunţe la şomajul tehnic şi concedierile colective atât timp cât nu este elaborat şi aprobat planul de reorganizare.