Discuţii despre climă la summitul ONU (video)

Clima a fost ieri tema unui summit ONU, la care a participat şi Barak Obama, dar întâlnirea nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor: marii actori din dosar nu au făcut anunţuri majore.

Cu mai puţin de 100 de zile înaintea conferinţei Naţiunilor Unite pentru climă de la Copenhaga, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a reunit pentru o zi 100 de şefi de stat şi de guvern în încercarea de a da un impuls politic discuţiilor aflate „într-un punct mort”, după cum remarca preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Au fost organizate mese rotunde cu economiile emergente şi cele industrializate: liderii acestora au schimbat opinii, dar nu au făcut anunţuri majore. China şi-a luat angajamentul că va tempera creşterea emisiilor sale de dioxid de carbon şi-şi va reduce progresiv dependenţa de energiile fosile. Fără precizarea unor valori clare, acest anunţ nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Dar, după cum remarca un oficial francez, „chiar şi fără magia cifrelor, este pentru prima dată când China prezintă astfel angajamentele sale în faţa comunităţii internaţionale”. Din punctul de vedere al preşedintelui Barack Obama, „ceea ce este mai greu rămâne de făcut”.

El le-a cerut ţărilor mari emergente să se implice în lupta împotriva încălzirii, dar a vorbit despre eventuale eforturi suplimentare din partea ţării sale. În schimb Japonia şi-a confirmat obiectivul de a reduce cu 25% emisiile până în 2020, folosind „toate instrumentele posibile”. Noul premier Yukio Hatoyama a mai anunţat o susţinere financiară şi tehnologică sporită pentru ţările în curs de dezvoltare.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed