Dispar medicamentele ieftine

0

Proiectul aduce o modificare a clawback-ului pentru medicamentele scumpe care intră în lista de compensate, dar nu introduce calcul diferenţiat al taxei pentru medicamente ieftine şi pentru cele inovative, cu toate că producătorii de medicamente ieftine spun de trei ani de zile că dacă se menţine clawback nediferenţiat pentru generice şi inovative, industria locală se prăbuşeşte şi tot mai multe medicamente ieftine vor dispărea de pe piaţă. Mai mult, modificarea adusă de proiectul de OUG grăbeşte colapsul industriei locale, prin creşterea nivelului taxei plătite, spun producătorii. Toate – sub ochii vigilenţi ai autorităţilor.

Producătorii de medicamente vor plăti taxa clawback diferit pentru medicamentele care intră condiţionat în lista de medicamente compensate, stabilit pe baza cost-volum/cost-volum-rezultat, în vreme ce pentru celelalte medicamente din listă modul de calcul al taxei rămâne neschimbat, potrivit proiectului de OUG pentru modificarea nr. 77 din 2011. Dacă va fi adoptată în această formă, OUG va avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice şi pacienţilor.

 

Preşedintele Casei Naţionale explică oportunitatea acestui proiect: vrea un sistem de achiziţie cost-volum-eficienţă pentru medicamentele scumpe, ca să ştie cât de eficiente sunt acestea pentru pacienţi.

 

„Doresc să existe contracte cost-volum pentru toate acele molecule scumpe pentru care se cheltuiesc foarte mulţi bani din fondul de asigurări de sănătate. Este vorba de medicamente din domeniul oncologie, HIV-SIDA, hepatite, în general pentru medicamentele din programele naţionale de sănătate. Vom avea un sistem de achiziţie cost-volum-eficienţă, pentru că dacă medicamentul nu este eficient eu nu sunt interesat să plătesc. Eu sunt interesat să existe un număr mai mare de pacienţi în tratament, iar eficienţa să fie vizibilă”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, la o dezbatere privind proiectul de OUG.

 

Mai nuanţat, proiectul de OUG pentru modificarea OUG nr. 77 din 2011 stabileşte că deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora vor avea obligaţia plăţii unei contribuţii trimestriale – clawback – pe baza contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru medicamentele care intră condiţionat în lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru denumirile comune internaţionale, corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

 

Contribuţia trimestrială aferentă contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat se va calcula prin aplicarea procentului negociat asupra preţului de vânzare cu amănuntul fără TVA/preţul de distribuţie fără TVA, aferent volumelor de medicamente consumate trimestrial prin raportare la volumele stabilite prin contractele cost-volum/cost-volum-rezultat. Negocierea se iniţiază de la un procent mai mare cu 5 puncte procentuale decât media valorilor din ultimele patrutrimestre a procentului „p”, determinat trimestrial conform formulei prevăzută pentru contribuţia clawback, se arată în proiectul de OUG pentru modificarea OUG nr. 77 din 2011.

 

Efectele adoptării proiectului de OUG în forma actuală vor fi catastrofale, spun producătorii de medicamente ieftine.

 

mai multe, pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.